„SpaceX“ kapsulę per bandymus ištiko anomalija: gali tekti atidėti pirmąjį pilotuojamą skrydį (Video)  (2)

Mįslingas, bet veikiausiai rimtas incidentas, šeštadienį įvykęs Kanaveralo kyšulyje Floridoje išbandant bendrovės „SpaceX“ naujosios kapsulės variklius, gali priversti atidėti vėliau šiais metais planuojamą amerikiečių astronautų skrydį šiuo erdvėlaiviu, pranešė Kalifornijoje įsikūrusi kompanija ir NASA.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-04-25 „SpaceX“ kapsulę per bandymus ištiko anomalija: gali tekti atidėti pirmąjį pilotuojamą skrydį (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Anksčiau šiandien [šeštadienį] „SpaceX“ atliko virtinę variklių bandymų su „Crew Dragon“ bandomąja kapsule mūsų bandymų aikštelėje 1-ojoje nusileidimo zonoje Kanaveralo kyšulyje Floridoje“, - sakoma „SpaceX“ atstovo pranešime.

„Pirminiai bandymai atlikti sėkmingai, bet per galutinį bandymą įvyko anomalija bandymų aikštelėje“, – pridūrė jis.

Dienraščio „Florida Today“ tinklalapyje paskelbtoje nuotraukoje matyti virš bandymų aikštelės pakilęs rudų dūmų debesis. Spėliota, kad ten galbūt įvyko sprogimas, bet nei „SpaceX“, nei NASA kol kas nepateikė jokių išsamesnių detalių.

NASA administratorius Jimas Bridenstine'as savo „Twitter“ žinutėje irgi minėjo tik „anomaliją“.

„Būtent todėl atliekame bandymus, – pridūrė jis. – Pasimokysime, atliksime reikiamus pakeitimus ir saugiai judėsim į priekį.“

Kovą „Crew Dragon“ buvo sėkmingai išbandyta, kai kapsulė be įgulos buvo nuskraidinta į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ir po penkių dienų buvo grąžinta į Žemę.

NASA pareiškė, kad šis skrydis yra „svarbi gairė“, ir reiškė viltį, kad pirmasis pilotuojamas erdvėlaivio skrydis galėtų įvykti dar iki šių metų pabaigos, galbūt ateinančią vasarą.

Kapsulė turi aštuonis raketinius variklius „SuperDraco“, taip pat galinčius veikti kaip avarinė sistema. Pavyzdžiui, jeigu įvyktų kokia nors nešančiosios raketos avarija, „SuperDraco“ leidžia kapsulei greitai atsiskirti ir saugiai sugrąžinti astronautus į Žemę.

NASA tikisi, kad „SpaceX“ kapsulės, taip pat bendrovės „Boeing“ aparatai „Starliner“, leis skraidinti astronautus į TKS ir grąžinti juos į Žemę. Nuo 2011 metų visi pilotuojami skrydžiai yra atliekami Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“.

„SpaceX“ buvo įkurta 2002 metais milijardieriaus Elono Musko, siekiant atpiginti kosminius skrydžius. Galutinis bendrovės tikslas – prisidėti prie žmonijos pastangų kolonizuoti Marsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: