Mokslininkai turi naują paaiškinimą, kur galėjo dingti Marso vanduo  ()

Kadaise Marsas turėjo daug vandens paviršiuje, o dabar visas vanduo yra sustingęs į ledą arba pranykęs. Kaip tiksliai vanduo išgaravo iš planetos – neaišku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime teigiama, kad tam galėjo pasitarnauti dulkių audros. Pernykštė globali dulkių audra, trukusi daugiau nei tris mėnesius, buvo pirmoji, kurią stebėjo ExoMars orbitinis zondas, skirtas Raudonosios planetos atmosferos tyrimams. Būtent šiuo zondu atlikti stebėjimai parodė, kad audros metu vandens molekulės pakilo net į 40-80 km aukštį virš Marso paviršiaus.

Tarp audrų vandens neaptinkama didesniame nei 40 km aukštyje – tokiame aukštyje formuojasi vandens ledo debesys, kurie nukrenta atgal ant paviršiaus. Audros metu pakilusi planetos atmosferos temperatūra sustabdo ledo kondensaciją ir leidžia vandeniui kilti aukščiau, kur jį suardo Saulės spinduliai. Išlaisvinti vandenilio ir deguonies atomai pabėga į tarpplanetinę erdvę.

Kol kas neaišku, kiek tiksliai vandens Marsas netenka audros metu, ir kiek panašus šis procesas buvo prieš milijardą metų ar daugiau, bet tikrai gali būti, kad būtent globalios audros yra vienas iš reikšmingų kanalų, per kuriuos Marsas neteko paviršinio vandens.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(5)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: