Moneta, kuri gali priversti perrašyti viso žemyno istoriją: kaip 1000 metų senumo afrikinė moneta atsirado Australijoje? (Video)  (2)

Visi žinome apie anglų jūrininko Jameso Cooko išsilaipinimą Australijoje – bet gali būti, kad portugalai šį žemyną pasiekė 250 metų anksčiau nei jis. Šią teoriją dabar tyrinėja Australijos mokslininkai, kurie praėjusiais metais paplūdimyje rado keistą monetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji varinė, primena kitas monetas, rastas šiose vietose – o mokslininkai mano, kad ji kilusi iš Kilwa regiono dabartinėje Tanzanijoje ir gali būti 1000 metų senumo. Tačiau kaip ši afrikinė moneta galėjo atsirasti Wessel salose, Australijoje – kol kas nėra aišku.

Vienas galimas paaiškinimas – kad portugalai, kurie apiplėšė Kilwa regioną 1505 m., pametė šią monetą keliaudami po pietryčių Aziją. Yra žinoma, kad portugalų keliautojai dar 1515 m. pasiekė Timorą (Indijos vandenyno salą) ir per vieną iš tokių kelionių galėjo pasiekti pagrindinį Australijos žemyną.

Tai reikštų, kad portugalai 250 metų aplenkė garsųjį jūrininką Jamesą Cooką, kuris Australiją paskelbė Didžiosios Britanijos teritorija.

„Portugalai Timore apsilankė 1514-1515 metais, todėl manyti, kad jie, pasinaudoję musoniniais vėjaisnenuplaukė dar toliau į rytus, yra neteisinga, – sako archeologas Mikeas Hermesas. – Šią monetą pasvėrėme ir išmatavome – ji praktiškai pilnai atitinka kitas Kilwa regiono monetas. Jei mūsų teorija pasitvirtins, tai gali viską pakeisti“.

M.Hermesas monetą rado praėjusiais metais viename iš Wessel salų paplūdimių. Tuo metu jis manė, kad radinys neturi jokios vertės. Šios salos yra vienintelė vieta – išskyrus Kilwa regioną ir Arabijos pusiasalį – kurioje tokios monetos buvo rastos.

1944 metais panašių monetų rado ir Karališkųjų oro pajėgų radaro operatorius Maurie Isenbergas, tarp jų buvo ir daniškų monetų, kurių vertė yra daug mažesnė. M.Isenbergas monetas laikė paslėpęs, bet 1983 metais galiausiai atidavė jas Sidnėjaus (Australija) muziejui.

M.Hermosas su kolegomis savo tyrimą pradėjo būtent nuo M.Isenbergo rastų monetų, galiausiai jie ėmė svarstyti, ar portugalai galėjo būti pirmaisiais europiečiais, pasiekusiais Australiją. Žinoma, jie neatmeta ir kitų versijų – kad Kilwa prekybininkai patys galėjo šias monetas atgabenti į Australiją – taip pat, kad vienas iš jų laivų galėjo sudužti kur nors netoliese ir taip monetos galėjo būti išmestos į krantą.

Nuo XVI a. pradžios prekybininkai iš Kilwa regiono į Omaną, Indiją, Malaiziją ir Indoneziją vykdavo gan dažnai – tačiau apie pirmuosius europiečių kontaktus su Australija yra žinoma labai mažai.

1504 metais prancūzų keliautojas Binotas Paulmieras de Gonnevilee sakė išsilaipinęs nežinomoje žemėje, kuri tariamai buvo Australija – tačiau vėliau šis jo teiginys buvo paneigtas, mat vietoje Australijos jis išsilaipino Brazilijoje.

Pirmasis dokumentuotas europiečių išsilaipinimas Australijoje įvyko 1606 metais, kai šį žemyną pasiekė danų keliautojas Willemas Janszoonas. Tuo tarpu pirmasis anglas, išsilaipinęs tolimajame žemyne, buvo buvęs piratas Williamas Dampieris. Jis pasiekė šiaurinius Australijos krantus ir juose išsilaipino po to, kai į sausumą buvo išmestas jo prekybinis laivas „Cygnet“.

Na bet geriausiai pažįstame Jamesą Cooka, kuris 1770 metais išsilaipino Sidnėjaus Botany įlankoje ir paskelbė šio žemyno žemes D. Britanijos teritorija – nors gali būti, kad kiti europiečiai jį keliais amžiais ir aplenkė.

Parengta pagal „Daily Mail“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (2)