Vėjai, kurie juda dešimčių tūkstančių kilometrų per sekundę greičiu: sunkiai suvokiami greičiai  ()

Daugelyje aktyvių galaktikų aptinkami vėjai, judantys dešimčių tūkstančių kilometrų per sekundę greičiu, ir masyvios tėkmės, judančios gerokai lėčiau, bet išstumiančios didžiąją dalį galaktikos dujų. Pastaruoju metu vis daugiau bandoma vėjus ir tėkmes nagrinėti kartu, stebint galaktikas įvairiais teleskopais ir siekiant susidaryti kuo bendresnį vaizdą apie aktyvaus branduolio poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyti už 500 megaparsekų esančios aktyvios galaktikos stebėjimai, kuriuose nagrinėjamas jonizuotų bei molekulinių dujų judėjimas.

Nustatyta, kad galaktikoje yra ir jonizuotų, ir molekulinių dujų tėkmė; taip turėtų būti daugumoje tėkmes turinčių galaktikų, bet iki šiol aptikti abu reiškinius vienu metu būdavo sudėtinga. Abi tėkmės nuo galaktikos centro nutolusios panašiu pusantro kiloparseko atstumu, nors jonizuotos dujos juda šiek tiek greičiau, nei molekulinės: atitinkamai 330 ir 100 km/s greičiu. Apskritai molekulinių dujų tėkmė yra daug masyvesnė, o jos kinetinė galia siekia beveik 2% aktyvaus branduolio šviesio. Šios savybės gerai atitinka teorinių modelių prognozes, tačiau modeliai kol kas sunkiai gali prognozuoti skirtingų tipų tėkmių, judančių vienoje galaktikoje, savybes.

Tokie atradimai, kaip šis, padės geriau suprasti tokias detales.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()