Iki 20 kartų didesnis efektyvumas ir daugiau jokio gėlo vandens: „žalingiausia energijos gamybos forma“ gali tapti kaip niekad ekologiška ir padėti išspręsti anglies dioksido problemas (Video)  ()

Norint išgauti skalūnus, tarpusavyje derinamos dvi technologijos: horizontalus gręžimas, kurio metu gręžtuvas gali padaryti 3 kilometrų ilgio horizontalų gręžimą, ir hidraulinis plėšymas, kurio metu specialus skystis pakankamai aukštu slėgiu yra pumpuojamas po žeme ir taip angliavandenilių turinčiose uolienose atsiranda įtrūkimų, kurie užpildomi propantu (paprastai smėliu) ir taip išlaisvinami naudingieji angliavandeniliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tas specialus skystis, kurį sudaro vandens, smėlio ir cheminių medžiagų mišinys, kelia daugybę aistrų. O kai kuriuose moksliniuose tyrimuose skalūnų gavyba yra įvardijama, kaip „žalingiausia energijos gamybos forma.“

Bet dabar Kinijos mokslininkai teigia turintys sprendimą, kaip šią energetikos šaką padaryti ekologiškesne. Jie siūlo vandenį pakeisti atmosferą teršiančiu anglies dioksidu.

„Joule“ žurnale paskelbtame tyrime teigiama, kad mokslininkai laboratorinėmis sąlygomis išbandė skystą CO2 ir jo panaudojimas plėšant uolienas (skalūnų gavybos metu) yra netgi efektyvesnis nei naudojant vandenį. CO2 uolienose padaro daugiau įtrūkių.

Laboratoriniai rezultatai buvo patvirtinti ir lauko tyrimais. Mokslininkai savo technologiją išbandė šiaurės rytų Kinijoje esančiose 5-iose skirtinguose gręžiniuose ir bandymai parodė, kad vietoje vandens naudojamas CO2 – skalūnų naftos gavybą padidino 4-20 kartų.

30-50 proc. skalūnų gavyboje panaudoto vandens, smėlio ir cheminių medžiagų mišinio grįžta atgal į paviršių, tad vietoje vandens panaudojus CO2 – tai tuo pačiu prisidėtų ir prie atmosferos valymo. Vienu metu išgautume naudingus angliavandenilius ir tuo pačiu dalį CO2 dujų užrakintume uolienose.

Ir nors viskas skamba tiesiog puikiai, mokslininkai pripažįsta, kad CO2 panaudojimas skalūnų gavybai dar yra tik pradiniame tyrimų etape.

„Iš įvairių variantų uolienų plėšymui CO2 pasirinkome dėl to, kad toks procesas suteikia kelias naudas“, - pranešime spaudai teigė tyrėjas Nannan Sun. „Vis dėlto mums dar trūksta fundamentalių žinių apie šią technologiją, kurios yra labai svarbios tolesniam jos kūrimui ir diegimui.“

Tačiau tyrėjai tikrai neketina sustoti ir rengiasi tęsti tyrimus. „Dar reikia atlikti daugybę tyrimų ir rasti atsakymus į kylančius klausimus“, - sako Sun. „Tuo pačiu sieksime bendradarbiauti su [skalūnų] pramonės atstovais, kad ši technologija būtų pritaikyta praktiškai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(46)
(1)
(45)

Komentarai ()