Ar esate bandę kavą su sviestu? Koks yra receptas, kokie trūkumai ir privalumai  ()

Dažnas iš mūsų neįsivaizduojame ryto be puodelio kavos. Tačiau paskutinės mados tendencijos mitybos srityje bando mūsų rytinį kavos puodelį paversti pusryčiais. Ši kava yra itin paplitusi tarp ketogeninės mitybos atstovų, kurių mityba susideda iš gausaus kiekio riebalų ir itin mažo angliavandenių kiekio. Tačiau vis dažniau pastebiu, kad ši kava pradeda užkariauti vis daugiau žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip paruošti kavą:

  • Mums reikės puodelio juodos kavos
  • 1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
  • 1 valgomojo šaukšto nesaldinto sviesto (geriausiai ekologiško)
  • Visus ingredientus labai gerai išmaišome ir geriame.

Kokios šios kavos savybės:

Privalumai

Dažnai tampa pusryčių pakaitalu ir jos vartotojai prisiekinėja, kad sotumo jausmas jiems leidžia nieko nevalgyti iki vėlyvų pietų. Pastebėta, kad kai kuriems tai itin sėkmingai padeda numesti svorio.

Dėl sviesto vartojimo, gauname mums sveikatai naudingų vitaminų. Vitaminas A itin svarbus mūsų imuninei sistemai, virškinimui ir odos sveikatai. Vitaminas K2 atlieka itin svarbią funkciją imuninei sistemai.

Kokosų aliejuje esantys vidurinės grandies trigliceridai (angliškai – MCT) – itin naudingi metobolizmo suaktyvinimui, teigiamai veikia smegenų darbą – gali pagerinti atminti ir nuotaiką. Taip pat būtent tokio tipo riebalai turi savybę suteikti sotumo jausmą ir energingumą.

Trūkumai

Kavoje esantis kofeinas gali neigiamai veikti mūsų nervų sistemą, taip pat ryte mums labai reikėtų gauti baltymų ir angliavandenių, kurių šioje kavoje mes negauname.

Itin didelis riebalų kiekis viename puodelyje kavos gali neigiamai veikti mūsų sveikatą. Nors ketogeninės mitybos atstovai teigia, kad tokios kavos vartojimas nedaro neigiamos įtakos cholesteroliui, deja tokios kavos vartojimas, kai mūsų mityboje gausu angliavandenių, kaip miltinių produktų, desertų ar krakmolingų daržovių, gali vesti link cholesterolio padidėjimo.

Rytais mes labai norime gauti pakankamai skaidulų, tad praleisdami pusryčius ir pakeisdami juos kava, galime turėti problemų su reguliariu tuštinimusi.

Nors riebalai mums itin svarbūs, dažnai didesnis jų kiekis gali neigiamai veikti mūsų virškinimo sistemą, ypač jei skrandžio darbas yra nusilpęs.

Gali pasireikšti pilvo pūtimas, nevirškinimas ar lengvas pykinimas. Gali vesti į omega-3, omega-6 riebalų rūgščių disbalansą. Jei vis dėlto nuspręsite gerti tokią kavą, pasirūpinkite, kad mityboje būtų gausu riebios žuvies, kurioje randame omega-3.

Nors mes dažnai mėgstame išbandyti naujus produktus ir vis ieškome „stebuklingo“ būdo subalansuoti svorį, mano praktika rodo, kad tik iš esmės pakeitus mitybos principus mes pasieksime ilgalaikių rezultatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Tautvilė Šliažaitė
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: