Kaip kosmose neprarasti kaulų ir raumenų? Naujas tyrimas atskleidė geriausią metodą  ()

Gyvenimas mikrogravitacijos sąlygomis labai smarkiai kenkia raumenims. Vos per 5-11 dienų trunkančią misiją kosmose astronauto raumenų masė gali sumažėti 20%.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikrogravitacijoje ypač nukenčia blauzdų, nugaros ir kaklo raumenys. Tai sukelia problemų ne tik grįžus į Žemę; kosminės misijos metu taip pat gali prireikti fizinės jėgos, o tada prasta raumenų būklė gali netgi išvis sužlugdyti misiją. Kad išvengtų didžiulio raumenų masės sunykimo, astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje kasdien pustrečios valandos praleidžia treniruodamiesi.

Neseniai atliktame tyrime nagrinėta raumenų masės netektis ir galimi proceso sulėtinimo būdai, 70 sienų sekant pacientus, nepakylančius iš lovos. Iš viso tyrime dalyvavo 24 vyrai, iš kurių aštuoni tiesiog gulėjo lovoje be jokių veiksmų, dar aštuoni darė įvairius pratimus, o likę aštuoni greta pratimų gavo testosterono injekcijas.

Tyrimo metu reguliariai atliktos biopsijos, kurių metu paimti dalyvių šlaunies raumens mėginiai. Nustatyta, kad ir pratimai, ir testosteronas sulėtino, o kai kuriais atvejais ir visiškai sustabdė, baltymų nykimą.

Taip pat nustatyti junginiai, veikiantys kaip raumenų nykimo ar proceso lėtėjimo biologiniai žymekliai – ateityje jais bus galima remtis kiekvienam astronautui pritaikant personalizuotą fizinio aktyvumo ar terapijos programą.

Tyrimo rezultatai publikuojami PLOS One.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()