Keistai pritemstanti dvinarė žvaigždė: kas joje vyksta?  ()

Daugybė egzoplanetų aptiktos tranzitų metodu – matuojant nedidelius žvaigždės pritemimus, planetai praskrendant tarp jos ir mūsų. Tokie stebėjimai taip pat leidžia išmatuoti planetos metų trukmę, nes tranzitas įvyksta vieną kartą per planetos orbitą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-07-15 Keistai pritemstanti dvinarė žvaigždė: kas joje vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet praeitą savaitę paskelbta vienos dvinarės žvaigždės stebėjimų analizė atskleidė daugybę tranzitų, kurie vyksta visiškai neperiodiškai.

2017 metų pabaigoje atliktų 87 paras trukusių stebėjimų metu sistema HD139139 pritemo 28 kartus, taigi vidutiniškai kas tris dienas. Visi pritemimai, išskyrus du, buvo beveik visiškai vienodi – žvaigždės šviesis sumažėjo 0,02%. Toks pritemimas būtų gana tipiškas planetos tranzito signalas, jei ne visiškai atsitiktiniai pritemimų laikai. Ne daugiau nei keturi pritemimai gali būti vienos periodinės sekos elementai.

Kas galėtų sukelti tokį keistą žvaigždės šviesio kitimą, kol kas neaišku. Tyrėjai išnagrinėjo ir atmetė įvairių planetų ar dulkių debesų tranzitų, dvinarės žvaigždės judėjimo sukeliamų anomalijų ir žvaigždžių dėmių hipotezes. Vienintelė idėja, kurios nepavyko visiškai atmesti, yra naujas neperiodiškas žvaigždės šviesio kitimo mechanizmas. Net ir toks paaiškinimas yra labai spekuliatyvus, o jam patikrinti reikėtų ir detalesnių šios sistemos stebėjimų, ir geresnio supratimo apie žvaigždžių struktūrą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()