Neišnešioti kūdikiai ir vėliau gyvenime susiduria su problemomis: štai ką rodo 4,4 mln. suaugusiųjų tyrimais iš 12 šalių  ()

„Gimiau nei per anksti, nei per vėlai – gimiau pačiu laiku“ – turbūt šie garsios dainos žodžiai daug prasmingesni tampa susilaukus atžalų, nes kiekvienas tėvas ar motina tikisi, kad jų vaikas gims laiku. Vaikui gimus per anksti, medicinos specialistai daro viską, kad ateityje ankstuko gyvenimas būtų kuo įprastesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, naujas mokslinis tyrimas rodo, kad per anksti gimę vaikai sunkiau užmegs romantiškus santykius, be to, patys norės turėti mažiau vaikų, skelbia „IFL Science“.

Pasak mokslininkų, to būtų galima išvengti, tačiau kol kas mažai daroma, kad ankstukų socialiniai gebėjimai būtų kuo geresni.

Nors dažnai daugiausia dėmesio skiriama per anksti gimusių žmonių sveikatai, jų psichologija ir elgsena dažnai lieka paraštėse.

Warwicko universiteto mokslininkė Marina Mendonca analizavo, kaip ankstyvas gimimas paveikia žmogaus asmenybę. Anot tyrėjos, žmonės, kurie gimsta per anksti, dažnai būna drovūs ir uždari, todėl ji nusprendė ištirti, kaip jiems sekasi susirasti antrąsias puses.

Mokslininkės teigimu, egzistuoja penktadaliu mažesnė tikimybė, kad bent 3 savaitėmis per anksti gimę žmonės patys susilauks vaikų. Be to, jie bus linkę gyventi vieni, o ne su partneriu. Kuo trumpesnis nėštumas, tuo didesnis poveikis yra suaugusiems. Rezultatai yra paremti 4,4 mln. suaugusiųjų tyrimais iš 12 šalių, todėl vargu, ar mokslininkė gali būti kaltinama dėl nepakankamo imties dydžio.

Tyrėjos nuomone, tokių rezultatų negalima paaiškinti fiziniais trūkumais ar prastesne sveikata: „Tai, jog per anksti gimę žmonės rečiau susiranda partnerių ir nenori turėti vaikų, nėra jų prastesnės sveikatos priežastis.“

Anot jos, tyrimai nerodo, kad skiriasi ankstukų santykių kokybė, nes tiek išnešioti, tiek per anksti gimę žmonės teigė, kad jiems vienodai svarbūs romantiški ir draugiški santykiai.

„Tyrimo rezultatai turėtų atkreipti tėvų ir mokytojų dėmesį, kad ankstukai yra labiau linkę izoliuoti save nuo bendruomenės. Juos reikėtų skatinti bendrauti, įtraukti į įvairias veiklas“, – aiškino mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()