Teigiama, kad obuolių sidro acto dieta padeda sulieknėti, pašalina iš organizmo toksinus ir reguliuoja cukraus kiekį organizme: kaip yra iš tikrųjų?  (7)

Pastaraisiais metais smarkiai išpopuliarėjo įvairios detoksikacinės dietos. Viena iš tokių dietų yra detoksikacinė obuolių sidro acto dieta. Jos šalininkai teigia, kad ji padeda sulieknėti, pašalina iš organizmo toksinus ir reguliuoja cukraus kiekį organizme. Tačiau, nepaisant daugybės sėkmės istorijų, egzistuoja labai mažai mokslinių įrodymų tokiems teiginiams paremti, rašo medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keli pagrindiniai faktai apie detoksikacinę obuolių sidro acto dietą:

Egzistuoja labai mažai mokslinių įrodymų, kad bet kokia vadinamoji valanti dieta padeda detoksikuoti organizmą.

Bazinės obuolių sidro acto dietos esmė yra iki trijų kartų per dieną vartoti obuolių sidro acto.

Tokios dietos laikymasis trumpą laiką, kaip manoma, yra saugus daugeliui žmonių.

Obuolių sidro acto dietos nauda

Šios dietos šalininkai teigia, kad obuolių sidro acto dieta padeda sulieknėti, sumažinti apetitą, subalansuoti organizmo pH lygį, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti cholesterolio kiekį, pagerinti virškinimą, sustiprinti imuninę sistemą, pašalinti iš organizmo toksinus, pagerinti odos būklę bei suteikti organizmui enzimų.

Kai kurie žmonės pradeda laikytis obuolių sidro acto dietos norėdami sveikiau gyventi: subalansuotai maitintis ir reguliariai sportuoti.

Ar yra kokių nors mokslinių duomenų?

Žmogaus organizmas turi savo detoksikacines sistemas, tokias kaip inkstai ir kepenys, kurios padeda efektyviai pašalinti iš organizmo atliekas. Kai kurie produktai, kuriuos žmonės geria ir valgo, gali padėti arba pakenkti natūraliam organizmo detoksikaciniam procesui.

Štai keli moksliniai tyrimai, susiję su obuolių sidro acto vartojimu.

Svorio mažinimas

2009 metais Japonijoje atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad gyvūnų, kuriems buvo duodama acto, svoris sumažėjo. Tačiau neaišku, ar tokia dieta turėtų tokį pat poveikį žmonėms.

2007 metais atliktas tyrimas gali padėti paaiškinti su obuolių sidro acto vartojimu susijusį svorio sumažėjimą. Šio tyrimo metu dešimčiai žmonių, kuriems buvo diagnozuotas pirmojo tipo diabetas, buvo duodama pudingo su puodeliu paprasto vandens arba vandens su dviem valgomaisiais šaukštais obuolių sidro acto.

Toje grupėje, kuri vartojo acto, buvo pastebėtas lėtesnis skrandžio išsituštinimo tempas (greitis, kuomet maistas pasišalina iš skrandžio į smulkųjį žarnyną). Dėl to žmonės ilgiau jautėsi sotesni ir suvartojo mažiau maisto bei dėl to sulieknėjo.

Poveikis cholesteroliui

Anksčiau minėto 2009 metais atlikto tyrimo metu taip pat buvo stebimi tiriamųjų cholesterolio ir trigliceridų rodikliai. Trigliceridai yra tam tikro tipo riebiosios rūgštys, esančios kraujyje. Ketvirtąją tyrimo savaitę trigliceridų kiekis gyvūnų organizme sumažėjo. Tačiau tai galėjo būti natūralus efektas, susijęs su svorio sumažėjimu.

Mokslinių tyrimų, susijusių su žmonių obuolių sidro acto vartojimu, yra labai mažai. Vienas Irane atliktas tyrimas leidžia teigti, kad toks acto vartojimas sumažina blogojo cholesterolio kiekį, bendrą cholesterolio kiekį ir trigliceridų kiekį žmonėms, kurių organizme jų lygis buvo labai aukštas. Tačiau šiame tyrime dalyvavo labai mažas skaičius žmonių, todėl reikėtų atlikti didesnės apimties tyrimų, kad patvirtinančių ankstesnius rezultatus.

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas

Vanduo su obuolių sidro actu gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Paprastai maisto produktai, kuriuose yra gausų angliavandenių, staigiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Tačiau kai mokslininkai davė žmonėms su priešdiabetine būsena, sergantiems diabetu ir neturintiems problemų dėl cukraus mažiau nei vieną unciją (apie 30 ml) obuolių sidro acto prieš valgant daug angliavandenių turinčio maisto, jie pastebėjo, kad cukraus kiekis kraujyje buvo stabilesnis, lyginant su tais žmonėmis, kuriems buvo duota placebo gėrimo.

Kito tyrimo, kuriame dalyvavo žmonės su antrojo tipo diabetu, metu buvo analizuotas acto poveikis cukraus kiekiui kraujyje, kai prieš miegą žmonėms buvo duodamas užkandis. Tyrimo dalyviams, kurie kartu su sūrio užkandžiu suvartojo du valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto, ryte buvo nustatytas gerokai mažesnis cukraus kiekis kraujyje.

Mokslininkai mano, kad obuolių sidro acte esanti acto rūgštis sulėtina tempą, kuriuo organizme angliavandeniai virsta cukrumi.

Kaip atlikti organizmo detoksikaciją vartojant obuolių sidro actą

Šiam tikslui geriausia naudoti termiškai neapdorotą, nefiltruotą obuolių sidro actą, kurio sudėtyje išlieka enzimai, mineralai ir probiotikai, naudingi organizmui.

Kaip pasigaminti detoksikuojantį gėrimą su obuolių sidro actu: į maždaug 250 ml vandens įpilkite vieną ar du valgomuosius šaukštus acto. Gėrimą, jeigu norite, galite paskaninti medumi, klevų sirupu ar stevija, o taip pat citrinų sultimis, obuolių sultimis, kajeno pipirais, cinamonu, imbieru.

Taip pat obuolių sidro actu galima gardinti salotas, sriubas, troškinius, naudoti jį marinuojant mėsą ar daržoves.

Kai kurie žmonės tokį gėrimą geria kelias dienas, o kiti jo vartoja ir mėnesį ar tokios detoksikacinės dietos laikosi kelis kartus per metus.

Galimas šalutinis poveikis

Žmonėms didžiausią nerimą kelia tai, kad actas galimai gali pakenkti dantų emaliui. Todėl rekomenduojama riboti suvartojamo acto kiekį, visuomet jo pilti į vandenį arba vartoti su maistu. Acto poveikį dantimis galima sumažinti išgėrus vandens su actu praskalavus burną paprastu vandeniu arba gerti per šiaudelį.

Obuolių sidro actas taip pat gali sąveikauti su kai kuriais vaistais ar papildais, pavyzdžiui, šlapimą varančiais ir insulinu. Todėl receptinių vaistų vartojantys žmonės turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Galiausiai reikia nepamiršti, kad actas gali sudirginti gerklę ir skrandį. Todėl nerekomenduojama gerti vandens su obuolių sidro actu tuščiu skrandžiu. Jeigu sudirgino gerklę, išgerkite stiklinę vandens.

Labai svarbu pažymėti, kad šiuo metu nėra įrodymų, patvirtinančių, kad dažnai vartoti obuolių sidro actą yra saugu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: