Mažiausias stuburinis pasaulyje - ši varlė tokia maža, kad ilgą laiką slėpėsi tarp vabzdžių  ()

Mūsų Žemė vis dar yra turtinga gyvūnija. Visko tiek daug, kad galite būti užtikrinti, kad tikrai ne visos rūšys jau yra atrastos ir aprašytos. Štai ši varlė buvo atrasta tik 2009 metais ir iš karto tapo rekordininke - tai yra mažiausias žinomas stuburinis pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės gyvūnai yra nepaprastai skirtingi. Didžiausias stuburinis, kuris kartu yra ir didžiausias gyvūnas apskritai, yra mėlynasis banginis. Šie vandenynų milžinai užauga iki 30 metrų ilgio ir gali sverti net 173 tonas. Kiek mums žinoma, tai yra didžiausias kada nors Žemėje gyvenęs gyvūnas. Egzistuoja ir labai didelių roplių - štai briaunagalvio krokodilo ilgis gali viršyti ir 6 metrus, o svoris neretai viršija toną.

Šie faktai yra svarbūs tik todėl, kad išryškina Paedophryne amauensis varlės mažumą. Ši varlė gyvena tik Papua Naujojoje Gvinėjoje ir ilgą laiką buvo tik vietinė legenda. Mokslininkai nebuvo užtikrinti šios rūšies egzistavimu, nes šios varlės skleidžia vabzdžių čirpimą primenantį garsą. Kitaip tariant, jų balsai jau seniai buvo girdimi, bet visi manė, kad tai - kažkokių bestuburių skleidžiamas garsas. Ir, žinoma, jas yra labai sunku pastebėti - viena vertus, Paedophryne amauensis yra neįtikėtinai mažos, tačiau kita vertus, jos dar ir maskuojasi kamufliažu.

2009 metais Paedophryne amauensis varles atrado JAV herpetologas Christopheris Austinas ir doktorantas Ericas Rittmeyeras. Mokslinis darbas šiek tiek užtruko, bet jau 2012 metais buvo publikuotas tyrimas, Paedophryne amauensis oficialiai gavo savo lotynišką vardą ir mažiausio stuburinio titulą.

Paedophryne amauensis dydis siekia vos 7,7 mm - viena tokia varlė galėtų patogiai įsitaisyti ant jūsų piršto nago. Šios varlės gyvena drėgnoje miško paklotėje, nes būdamos tokios mažos jos sunkiai išlaiko vandenį. Jos puikiai keliauja ir didesniais atstumais, vienu šuoliu įveikdamos 30 kartų už savo kūno ilgį didesnį atstumą. Paedophryne amauensis minta mažais vabzdžiais, lervomis ir kirminais, jei tik suranda ką nors tinkamo savo dydžiui.

Kai ateina laikas poruotis, patinka skleidžia aukšto dažnio (8400–9400 Hz) garsą, kuris pritraukia pateles. Įdomu tai, kad Paedophryne amauensis praleidžia buožgalvio stadiją - iš kiaušinių išsirita tiesiog mažos šių varlių versijos.

Kas žino, ar Paedophryne amauensis ilgai džiaugsis savo rekordu - bet kuriuo metu galime atrasti mažesnę žuvį ar dar mažesnę varlę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()