Gyvūnas, didesnis už dinozaurus, dar ir šiandien sutinkamas Žemėje: savo dydžiu prilygsta dešimties aukštų pastatui (Video)  ()

Mėlynasis banginis yra didžiausias šiuo metu Žemėje gyvuojantis gyvūnas. Jis netgi didesnis už kadaise Žemėje vaikščiojusius dinozaurus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėlynieji banginiai gali užaugti net iki 30 metrų ilgio ir sverti net iki 180 tonų. Galima sakyti, banginis savo dydžiu prilygsta dešimties aukštų pastatui.

Dauguma mėlynųjų banginių užauga iki 20-27 metrų ilgio ir sveria nuo 100 iki 150 tonų. Tam, kad kraujas cirkuliuotų po visą didžiulį banginio organizmą, jis turi milžiniškas arterijas, kuriomis kraujas per širdį pumpuojamas į pagrindinius organus. Mėlynojo banginio arterijos yra tokios didelės, kad jose galėtų tilpti suaugęs žmogus: vien aortos skersmuo yra 23 centimetrai.

Mėlynojo banginio širdis gali sverti taip pat daug – apie 600 kilogramų. Kalbant apie jos dydį, ji prilygsta nedideliam automobiliui. Šio gyvūno širdis plaka 8-10 dūžių per minutę dažniu, o jos plakimas gali būti girdimas net už 3 kilometrų. Palyginimui, delfinų širdys plaka 35-45 dūžių per minutę dažniu, žmonių – 60-80 dūžių. Primename, kad žmogaus širdis yra daugmaž jo kumščio dydžio ir sveria apie 400 gramų.

Net ir vos gimęs, mėlynojo banginio jauniklis yra pakankamai didelis – jo ilgis siekia apie 7,5 metro (kaip suaugusios orkos), o per dieną jis gali išgerti apie 600 litrų pieno ir pirmaisiais metais kiekvieną dieną priaugti po 90 kilogramų.

Kad gautų reikiamą dienos energijos kiekį, mėlynasis banginis kasdien suvartoja 40 milijonų krilių (vėžiagyvių) – arba apie 7 tonas krilių per dieną. Migracijos laikotarpiu jis nesimaitina kelis mėnesius ir gyvena vien iš sukauptuose riebaluose esančios energijos.

Nepaisant to, kad šie banginiai yra vadinami mėlynaisiais, jų spalva yra artimesnė pilkai ar pilkai-mėlynai spalvai. Šie banginiai atrodo tamsiai mėlyni tik dėl to, kad jie yra po vandeniu – kuris sukuria optinę apgaulę, kad banginis yra tamsiai mėlynas.

Nors mėlynieji banginiai yra itin dideli, jų kūnai atrodo pakankamai liekni – palyginus su bendromis proporcijomis – dėl ko trumpus nuotolius, kai kas nors gresia ar išsigąsta, jie gali įveikti keliaudami net iki 50 kilometrų per valandą greičiu.

Didžiausias kada nors rastas mėlynasis banginis buvo 33 metrų ilgio, o sunkiausias svėrė net 200 tonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()

Susijusios žymos: