Pasirodo, 150 arbatos maišelių per dieną yra per daug - moteris turėjo kreiptis į gydytojus  ()

Kaip sakoma, kas per daug – tas nesveika. Štai vienos moters nepaprasta meilė arbatai jai sukėlė itin daug sveikatos problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

47-erių metų moteris gydytojams Detroite pasakė, kad per pastaruosius 17 metų ji kiekvieną dieną išgerdavo po ąsotį arbatos, kuriame būdavo įmerkta po maždaug 100-150 arbatos maišelių. Pacientė nurodė, kad pastaruosius 5 metus kentė apatinės nugaros dalies, rankų, kojų ir klubų skausmą. O štai jos dantys tapo tokie trapūs, kad teko visus pašalinti.

Jos gydytojai dr. Naveen Kakumanu ir dr. Sudhaker D.Rao iš Henry Fordo ligoninės (Detroite) teigia, kad stuburo ir kojų rentgeno tyrimas parodė, jog kaulus skiriančios membranos užkalkėjo, taip pat ant kaulų pastebėta dryžių – o tai rodo padidėjusį kaulų tankį.

Endokrinologas S.D. Rao, kuris specializuojasi kaulų srityje, sako, kad pacientė pas jį pakliuvo, nes iš pradžių medikai manė, jog ji serga vėžiu, apie kurį gali byloti sutankėjusios kaulų dalys. Tačiau S.D. Rao buvo matęs panašių atvejų savo gimtojoje Indijoje – jis pasakoja, kad atpažino būseną iš karto.

Moteriai buvo diagnozuota skeleto fluorozė. Šią būseną sukelia per didelis suvartojamo fluorido kiekis, o toks kiekis dažniausiai gaunamas tiesiog geriant vandenį. Į geriamąjį vandenį dedamas nedidelis fluorido kiekis – siekiant išvengti įtrukimų vamzdžiuose – tačiau pernelyg didelis jo kiekis gali sukelti neigiamų pasekmių dantims, taip pat skeleto problemas, kurios išsivysto po daugelio metų.

Pirmieji skeleto fluorizės požymiai yra standumas ir skausmas sąnariuose, o sunkiais ligos atvejais gali pakisti kaulų struktūra – o raiščiai gali užkalkėti, dėl ko jaučiamas skausmas ir sukeliamas raumenų pažeidimas.

Anot Pasaulinės sveikatos organizacijos, ši būsena dažnesnė pasaulio regionuose, kuriuose geriamajame vandenyje natūraliai randamas didelis fluorido kiekis, atsiradęs dėl geologinių liekanų, su vandeniu atkeliaujančių iš kalnų. Šios vadinamosios „fluorido juostos“ nusitęsia nuo Sirijos pro Jordaniją, Egiptą, Libiją, Alžyrą, Sudaną ir Keniją – o kita tęsiasi nuo Turkijos per Iraką, Iraną, Afganistaną, Indiją, šiaurės Tailandą ir Kiniją. Šių juostų yra JAV ir Japonijoje.

Virintoje arbatoje yra randamas vienas didžiausių fluorido kiekių tarp visų gėrimų JAV. Fluorido koncentracija minėtos moters kraujyje siekė 0,43 miligramus viename litre – keturis kartus ir daugiau nei įprasta fluorido koncentracija kraujyje, kuri yra mažiau nei 0,10 miligramų viename litre.

S.D. Rao pasakoja, kad žmonių organizmas geba puikiai atsikratyti fluoridu – tačiau jeigu jo suvartojama labai daug, jis gali sukelti problemų.

Tuo tarpu pacientė buvo gydoma ir galiausiai turėjo atsisakyti savo arbatos gėrimo įpročių. Po viso to, anot gydytojų, jos sveikatos būklė pagerėjo.

S.D. Rao papildė, kad JAV buvo dar 3 ar 4 panašūs atvejai, kai pernelyg didelis arbatos vartojimas nulėmė skeleto fluorizę.

Antai 2011 metais buvo pranešama apie 48 metų moterį, kuri daugiau nei tris dešimtečius kasdien išgerdavo po 3,5-7 litrus juodosios arbatos, bei 49 metų moterį, kuri kasdien išgerdavo po 7 litrus arbatos nuo 12 metų amžiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()