Metalo detektoriumi surado net trijų milijonų vertės lobį, bet gobšumas baigėsi teismu  (1)

Keli britai kaltinami lobio nuslėpimu ir prekyba juodojoje rinkoje. Radę ir atkasę 3 mln. svarų sterlingų vertės senovinį lobį, metalo detektoriumi besinaudoję ieškotojai žemės, kurioje lobis buvo rastas, savininkams perdavė tik tris „ne ypač vertingas“ monetas, rašo „The Independent“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-10 Metalo detektoriumi surado net trijų milijonų vertės lobį, bet gobšumas baigėsi teismu  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

George'as Powellas (38 m.) ir Laytonas Daviesas (51 m.) Didžiojoje Britanijoje kaltinami nedeklaravę itin vertingo anglosaksiškų monetų ir papuošalų lobio, kurį jie surado 2015 m. birželį. Kaltinimai pateikti ir 60 metų Paului Wellsui ir 57 metų Simonui Wicksui, kurie taip pat, įtariama, dalyvavo sąmoksle siekiant nuslėpti lobį, rastą Herefodšyro grafystės Leominsterio fermos ganykloje.

Pagal britų įstatymus, jie turėjo pranešti apie atradimą – bet vietoje to savo radiniais mažomis partijomis ėmė prekiauti juodojoje rinkoje.

Teigiama, kad vyrų aptiktame lobyje buvo aukso žiedas, apyrankė ir IX a. sidabro luitas, taip pat V a. krištolinis pakabukas ir 300 monetų.

Visi D.Britanijoje rasti lobiai teisiškai priklauso Karūnos ir Turtų įvertinimo komitetui (angl. Crown and a Treasure Valuation Committee), kuris ir sprendžia, kaip radinys bus padalintas tarp radėjo ir žemės savininko ar nuomininko.

Tačiau vykusiame teisme buvo liudijama, kaip G.Powellas žemės savininkui perdavė tik tris rastas monetas, kurios „nebuvo ypač vertingos“. Tai nebuvo monetos iš karaliaus Alfredo eros, kurias G.Powellas ir L.Daviesas kaltinami radę ir nuslėpę.

Manoma, kad lobis žemėje išbuvo daugiau nei 1100 metų ir yra kilęs iš dviejų atskirų Anglijos vietovių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai (1)