Kaip perskaityti Vezuvijaus ugnikalnį išgyvenusius tekstus jų neišvyniojus? Mokslininkai priartėjo prie 2000 metų senumo paslapties  ()

Sunku suvokti, kaip plonyčio papiruso ritinys galėjo išlikti po ugnikalnio išsiveržimo. Dar sunkiau įsivaizduoti, kaip praėjus 2 tūkstančiams metų tokį artefaktą galima perskaityti jo neišvyniojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė tyrėjų komisija teigia, kad dabar mes labiau nei kada anksčiau priartėjome prie galimybės virtualiai išvynioti ir perskaityti vienintelius išlikusius klasikos pasaulio bibliotekos egzempliorius.

Herkulaniumo ritiniai, kuriuose yra daugiau nei 1800 tekstų, yra vieni garsiausių iš visų atrastų žmonijos artefaktų, tačiau niekam iki šiol nepavyko perskaityti jų turinio.

79-aisiais mūsų eros metais išsiveržus Vezuvijui, biblioteką užpylė karštų dujų ir pelenų lavina, tad visi bibliotekoje laikomi papirusai virto apdegusiais anglies gabalais. Daugiau nei du šimtus metų mokslininkai bandė perskaityti rastas papirusų liekanas. Tačiau tai buvo nemenkas iššūkis, kadangi sudegęs papirusas yra trapus lyg drugelio sparnas, tad net menkiausias veiksmas gali sukelti neatitaisomą žalą – sunaikinti popierių ar blunkantį rašalą taip, kad rašmenų nebebus įmanoma suprasti. Po kelerių metų nesėkmingų bandymų išvynioti papiruso ritinius, pagaliau pristatyta nauja technologija, kuri, tikimasi, padės perskaityti šiuos tekstus nerizikuojant sunaikinti artefaktų.

Idėja apima didelės skiriamosios gebos skaitytuvą ir mašininio mokymosi algoritmą – tikimasi, kad tai padės įžvelgti anglies pagrindu pagamintą rašalą ant karbonizuoto popieriaus: kol kas šito nesugeba net rentgeno spinduliai.

Žinomas senovinių tekstų šifruotojas Brentas Sealesas tikisi, kad po kelis dešimtmečius užtrukusių nesėkmingų bandymų iššifruoti tekstus, jo pasiūlytas dvikryptis metodas pagaliau padės jo komandai pasiekti teigiamų rezultatų.

B. Sealesas jau seniai kryptingai siekė iššifruoti Herkulaniumo papirusus, tad dabar jis rengiasi nuskaityti du nesugadintus ritinius, taip pat keturis mažesnius fragmentus iš L‘Institut de France, naudodamas dalelių greitintuvą Jungtinėje Karalystėje.

Šis itin modernus sinchrotronas, vadinamas Deimanto šviesa (angl. Diamond Light Source) išskiria šviesos spindulius, kurie yra 100 milijardų kartų ryškesni už Saulę – tai mokslininkų komandai leis apžiūrėti ritinius 360 laipsnių kampu. Iki šiol Deimanto šviesos sinchrotrone dar nebuvo taip nuodugniai ištyrinėtas joks išlikęs papirusas.

„Nesitikime, kad mums pavyks iš pirmo karto įžvelgti tekstą, bet tikimės proceso metu surinkti esmines detales, iš kurių ilgainiui sudarysime visą vizualizaciją“, – sako B. Sealesas.

„Visų pirma mes galėsime daug ryškiau nei iki šiol buvo įmanoma pamatyti vidinę papirusų struktūrą – toks detalumas mums reikalingas tam, kad galėtume išskirti itin suslėgtus sluoksnius, ant kurių surašytas tekstas.“

Tokiu būdu surinkę duomenis, mokslininkai galės pritaikyti mašininio mokymo sistemą, kuri išskirs subtiliausius kontrastus nuskaitytoje medžiagoje. Kaupiant jau iššifruotų papirusų nuotraukas, programa buvo išmokyta identifikuoti anglies rašalą senoviniuose ritiniuose, ir tiksliai, pikselis po pikselio nustatyti, kur turi būti žymės.

B. Sealesas ir jo komanda tikisi, kad toks skaitmeninis metodas padės nuodugniai, sluoksnis po sluoksnio ištirti Herkulaniumo ritinius ir iššifruoti jų įrašus, nenaudojant invazinių priemonių.

Vilčių suteikia tai, kad šiuo metodu sėkmingai pavyko išgryninti rašmenis, užrašytus kitokiu, metalo pagrindo rašalu – tokį rašalą išskaityti lengviau. Ši išmoninga idėja B. Sealesui ir jo kolegoms kilo 2015 m. ir ją taikant jiems pirmą kartą pavyko įskaityti tekstą neišvyniojant papiruso.

Jei tokiu būdu bus galima įskaityti ir anglies pagrindu pagamintu rašalu užrašytus rašmenis, moderniajam pasauliui staiga atsivers ištisa prarastos informacijos biblioteka.

„Ironiška ir netgi kiek poetiška, kad papirusai, kurie anksčiau, kai dar buvo taikomi nepasiteisinę fiziniai metodai, buvo paaukoti, dabar pasitarnaus šifruojant išlikusiuose ritiniuose užrašytus neįskaitomus tekstus“, – sako B. Sealesas.

„Jei mums pavyks skaitmeniniu būdu atkurti ir perskaityti šiuos tekstus, kurie yra laikomi sunkiausiai iššifruojamais, tai atvers duris ir mes galėsime nuskaityti ir iššifruoti bet kokiu rašalu ant bet kokio pažeisto kultūros artefakto užrašytus rašmenis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai ()