Vienas vyras Anglijoje dabar miega su ausinėmis - tokios problemos yra dažnesnės nei galite pamanyti  ()

27-erių Liamas Gomezas, gyvenantis Kente – Anglijos pietryčiuose esančioje grafystėje – pabudo jausdamas ausies skausmą, jam taip pat svaigo galva. „Fox News“ praneša, kad vyras nusprendė tą dieną į darbą neiti, todėl paskambino savo viršininkui ir pranešė, kad pasijuto blogai. Norėdamas numalšinti skausmą, jis patepė ausį alyvuogių aliejumi ir vėl nuėjo miegoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neilgai trukus ausyje jis pajuto kutenimą – tačiau pagalvojo, kad viso to priežastis yra alyvuogių aliejus. Tačiau pabudęs po kelių valandų, L.Gomezas vis dar jautė skausmą bei girdėjo tylų krebždėjimą. Galiausiai jis nusprendė patikrinti kas gi vyksta – ir pasinaudojo ausies krapštuku.

O tada paaiškėjo, kad skausmą jis jaučia ne šiaip sau – pasirodo, ausyje buvo voras.

„Tikriausiai kaip ir pas daugelį žmonių, mano pirminė reakcija buvo kuo greičiau jį iš ten ištraukti – žinoma, mano baimę sustiprino ir tai, kad vorų aš tiesiog nekenčiu. Kai šiek tiek nusiraminau, supratau, kad tai toks atvejis, apie kurį būtinai turiu papasakoti „Facebook“, – teigia L.Gomezas.

Vyras, siekdamas kuo greičiau ištraukti vorą, panaudojo plaukų segtuką ir medvilninį diskelį. Ištraukęs gyvį iš ausies, jis taip pat suskaičiavo jo kojas – mat nenorėjo, kad kokia viena pasiliktų ausies viduje.

Gali būti, kad voras į jo ausį pateko dėl to, kad dieną prieš L.Gomezas bandė sušluoti vorų lizdą, įsikūrusį netoli jo namų durų. Ištraukęs vorą jis į gydytojus nesikreipė – tačiau daugiau tokių svečių savo ausyse jis nenori susilaukti, todėl nuo šiol miega su pilnai ausis uždengiančiomis ausinėmis.

Dažniau, nei manote

Iš tiesų tokie atvejai, kai vabzdžiai įlenda į žmogaus ausis, yra dažnesni, nei įsivaizduojate, praneša „Live Science“. Pasirodo, gydytojai iš žmonių ausų traukia įvairiausius padarus – erkes, tarakonus, vaisinių muselių lervas. Dar praėjusį mėnesį, moteriai, gyvenančiai Misūryje (JAV), gydytojai iš ausies ištraukė rudąjį atsiskyrėlį – tai voras, dėl kurio įkandimo kartais gali prireikti medikų pagalbos.

Entomologė Nancy Troyano sako, kad kai kuriems žmonėms tokie nemalonūs atvejai gali pasitaikyti dažniau, nei kitiems.

„Jei žinote, kad jūsų namuose yra tarakonų, tada yra tikimybė, kad naktį, kai jie suaktyvėja, šie kenkėjai gali patekti ir į jūsų ausis. Nenuramina ir tas faktas, kad šiems vabzdžiams patinka siauros vietos“, – sako ji.

Mokslininkė taip sako, kad didelė tikimybė, jog koks nors vabzdys pateks į jūsų ausį yra ir tada, kai esate išvykoje ir miegate palapinėje. Miškuose yra daugybė įvairiausių vabzdžių, kurie netyčia gali patekti į palapinės vidų, o tuo pačiu ir į žmogaus ausį.

„Taip pat didesnė rizika kyla tada, kai kambaryje nakčiai lieka skraidančių vabzdžių. Muses itin traukia žmogaus išskiriami kvapai, todėl nutūpdamos ant jūsų jos gali netyčia patekti ir į ausis“, – teigia N.Troyano.

Mokslininkė pamini ir tai, kad nors yra daugybė vabzdžių, kurie gali nuspręsti apsilankyti jūsų ausyse, pavojingiausi yra didesni vabzdžiai – tokie kaip tarakonai, musės ir vorai: mat jie ausies kanale gali įstrigti ir sukelti skausmą. Na, o jei vabzdys ausyje užsilieka ilgiau, tai gali sukelti ir ausų uždegimą.

„Ramina galbūt tik tas faktas, kad vabzdžiai į ausis patenka netyčia. Jie tikrai nelaukia nakties, kad galėtų kuo greičiau ten įsikurti. Beje, patekę ten, jie – kaip ir jūs – nori kuo greičiau iš ten išsinešdinti“, - sako entomologė.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(11)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: