Klastingasis kratomas - mokslininkai perspėja, kad puošniosios vožtės produktai sukelia kepenų pažeidimus  ()

Puošnioji vožtė (Mitragyna speciosa) - atogrąžų visžalis medis, iš kurio išgaunamas vadinamasis kratomas (ang. Kratom) - stimuliantas, galintis sukelti ir į opioidų poveikį panašų efektą. Kratomas daug kur yra legalus, nes yra laikomas visiškai saugiu. Tačiau mokslininkai dabar tuo yra linkę abejoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kratomu dažnai vadinamas pats augalas, kiek dažniau - susmulkintos jo dalys, naudojamos rekreaciniais tikslais ar kaip savigydos priemonė. Žmonės kratomu bando išsigydyti lėtinį skausmą, depresiją ir priklausomybes. JAV maisto ir vaistų administracija teigia, kad jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad kratomas padeda nuo šių susirgimų, nėra. Gali būti, kad jis visiškai neveiksmingas. Tačiau dabar aiškėja ir dar įdomesnių faktų - kratomas gali būti ir pavojingas.

Mokslininkai JAV tyrinėjo maisto papildų sukeltus kepenų pažeidimus. Iš visų 404 tirtų atvejų, 8 buvo siejami su kratomu. Penki iš šių pacientų pripažino naudoję kratomą rekreaciniais tikslais, vienas teigė, jog gydė sąnarių skausmą. Blogiausia tai, kad visi šie žmonės kratomą vartojo tik 2-6 savaites. Papildų vartojimą šie žmonės nutraukę pastebėję kepenų pažeidimų simptomų - geltoną odą, pilvo skausmus, karščiavimą. Šešiems iš jų teko pagulėti ligoninėje, tačiau visi jie pasveiko be kepenų persodinimo.

Neįmanoma paneigti fakto, kad 8 aptikti susirgimai nėra daug. Daug kitų papildų šalutinį poveikį sukelia kur kas dažniau. Tačiau mokslininkai teigia, kad to pakanka, jog jie galėtų spręsti, jog kratomas, ypač vartojamas didesnėmis dozėmis, nėra saugus. Apie tai būtina informuoti šių maisto papildų pirkėjus.

Taip pat negalima pro akis praleisti ir fakto, kad visi 8 aptikti atvejai buvo susiję su rimtais kepenų veiklos sutrikimais. Žala gali būti daroma ir nuolat vartojant mažesnes kratomo dozes. Tuomet neigiami padariniai būtų matomi tik po kelerių metų. Kitaip tariant, mokslininkai norėtų įspėti tuos, kurie mano, jog kratomo papildai yra visu 100 % saugūs - vartokite saikingai ir atsargiai.

Iš tikrųjų, šie rezultatai net nestebina - mokslininkai jau seniai žinojo, kad kratomas nėra saugus. Apie tai perspėjo ir JAV maisto ir vaistų administracija, kuri leido pardavinėti ir vartoti kratomo produktus, bet patarė to nedaryti. Kodėl? Ogi todėl, kad iki šiol užregistruota net 90 mirčių nuo šių medžiagų. Dabar mokslininkai geriau supranta pavojus ir, tikimasi, galės suformuluoti saugaus kratomo produktų vartojimo informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()