Kas geriau - šviesos ar elektrinės burės? (Video)  ()

Šviesos burė yra gerai žinoma erdvėlaivių varymo sistemos koncepcija. Didžiulio ploto labai lengva burė atspindi žvaigždės šviesą ir greitėja, kartu tempdama krovinį. Šia idėja remiasi Breakthrough Starshot projektas, kurio tikslas – nusiųsti spiečių mažyčių zondų į Kentauro Proksimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik šių zondų burės bus įgreitinamos ne Saulės šviesa, o infraraudonųjų spindulių lazeriais.

Bet yra ir alternatyva šviesos burėms – elektrinės arba magnetinės burės, kurios įgreitėja atspindėdamos žvaigždės vėją. Pastarąjį sudaro elektringos dalelės, sklindančios nuo žvaigždės, taigi jos sąveikauja su elektriniu ar magnetiniu lauku. Tokių burių koncepcija yra gerokai jaunesnė ir praktiškai tyrinėta nedaug, bet galimai yra daug perspektyvesnė, nei šviesos burių.

Naujame tyrime išnagrinėta, kiek efektyvūs būtų abu metodai – šviesos ir žvaigždės vėjo burės – prie skirtingų tipų žvaigždžių. Nustatyta, kad praktiškai prie visų žvaigždžių, nedaug masyvesnių už Saulę, elektrinės burės zondą įgreitina daug efektyviau, nei šviesos burės. Ypač skirtumas juntamas prie M spektrinės klasės nykštukių, kurių masė nesiekia pusės Saulės masės. Jų spinduliuotė labai silpna, lyginant su mūsų žvaigžde, o vėjas – beveik tokio paties stiprumo.

Iš kitos pusės, šviesos burės daug efektyvesnės, jei kalbame apie įgreitinimą lazerio spinduliuote. Taip šviesos burę galima įgreitinti ir iki keliasdešimties procentų šviesos greičio, o sukurti analogiškai stiprų elektringų dalelių srautą kol kas nemokame.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()