Netolimoji milžinė elgiasi keistai ir ruošiasi sprogimui  ()

Naujametiniai fejerverkai nušviečia dangų. Bet astronominiai fejerverkai – įspūdingesni ir nemokami. Vienas toks rengiamas nelabai toli nuo Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar gan jauna ir ryški žvaigždė mūsų galaktikoje jau kurį laiką elgiasi keistai – ir mokslininkai negali tiksliai paaiškinti, kodėl. Žvaigždė, vadinama Betelgeize, netikėtai ėmė temti – ir astronomai sako, kad tai gali būti ženklas, jog ji greitai sprogs. Jei tai įvyktų – visi Žemėje tikrai tai sužinotų.

Astronomijos profesorius Edas Guinanas teigia, kad Betelgeizė ėmė blankti spalio mėnesį, ir kad dabar ji yra 2,5 karto blankesnė nei įprastai. Nors anksčiau ji buvo 9 ryškiausia žvaigždė danguje, dabar ji nukrito net į 23 vietą.

E.Guinanas su kolegomis šią žvaigždę stebi jau kelis dešimtmečius, o nuolatinis Betelgeizės sekimas prasidėjo 1980 metais. Per paskutinius 50 metų ji gana stipriai nublanko – o tai gali reikšti, kad ji greitai gali virsti supernova.

„Ši žvaigždė yra tokia didelė, kad mes niekaip negalime žinoti kas dedasi jos viduje“, – sako E.Guinanas.

Artimiausia kandidatė į supernovas

Betelgeizė yra raudonoji milžinė – ir viena didžiausių žinomų žvaigždžių. Ją pamatyti galima Oriono žvaigždyne, kuris Lietuvoje geriausiai matomas žiemą, bet netoli horizonto galima pamatyti ir rudenį bei pavasarį. Ši žvaigždė nuo Žemės yra nutolusi per 700 šviesmečių, kas yra pakankamai nedaug, be to, ji yra mūsų galaktikoje.

„Kas man labiausiai patinka, tai kad Betelgeizė yra netoli mūsų“, – teigia E.Guinanas.

Betelgeizė yra artimiausia mūsų kandidatė į supernovas. Jos amžius – apie 9 mln. metų, o kaip teigia ekspertai, tokio dydžio žvaigždės dažniausiai 10 mln. metų jau nesulaukia. Tiesa, nors ir sakoma, kad ji gali sprogti pakankamai greitai – čia kalbama apie kosminį laiką, tuo tarpu nei mes, nei mūsų anūkai ar proanūkiai Betelgeizės sprogimo dar nesulauks.

„Tai greičiausiai įvyks per kitus 200-300 tūkstančius metų“, – sako E.Guinanas.

Šios žvaigždės ryškis yra kintamas, o tai reiškia, kad ji reguliariai pritemsta arba pašviesėja – tokie jos ciklai kartais gali trukti 420 dienų. Betelgeizės ciklai vyksta įprastai jau paskutinius kelis mėnesius, tačiau mokslininkai pastebėjo, kad ji pakankamai stipriai nublanko per paskutinius kelerius metus.

Kaip teigia astronomai, remiantis matematiniais modeliais, šis žvaigždės tamsėjimo procesas turėtų pilnai susitvarkyti sausio viduryje. Nepaisant to, jie taip pat pamini, kad Betelgeizė dažnai vadovaujasi tik savo taisyklėmis.

„Aš asmeniškai manau, kad viskas turėtų grįžti į savas vėžes – bet kartais įdomu stebėti kaip keičiasi žvaigždės“, – teigia E.Guinanas.

Ką sprogimas reikštų Žemei?

Žvaigždės dažnai savo branduoliuose dažnai kuria įvairius cheminius elementus. Jei Betelgeizė sudegs iki pat savo iš geležies sudaryto branduolio, jis imtų griūti ir žvaigždė pavirstų į supernovą.

Jei tokia artima žvaigždė sprogtų, danguje išvystume įspūdingą ir itin retą šviesų šou. Maždaug 3-4 mėnesius danguje ši raudonoji milžinė danguje švytėtų melsva spalva ir būtų matoma net dieną. Tokį vaizdą kasdien matytume maždaug metus, kol ji galiausiai imtų blankti.

Jokio pavojaus mūsų planetai ir gyvybei nebūtų, tačiau ultravioletinių spindulių radiacija, išsiskyrusi sprogimo metu, galėtų šiek tiek pažeisti ozono sluoksnį Žemės atmosferoje.

Keistas elgesys

Mokslininkai sako, kad ši žvaigždė keistai elgiasi jau gana seniai. 2009 metais astronomas ir Nobelio premijos laureatas Charlesas Townes'as teigė pastebėjęs, jog Betelgeizė nuo XIX a. pab. susitraukė apie 15 proc.

Keisčiausia tai, kad įprastai susitraukdamos žvaigždės ryškėja – o Betelgeizė blanko.

„Tai gali būti labai maža šviesi žvaigždė, o gal net juodoji skylė. Šio objekto sprogimas būtų stebinantis“, – tuo metu sakė C.Townes'as.

Mokslininkams aišku tik viena – ši žvaigždė keistai elgiasi jau ilgai, tačiau kol kas niekas tiksliai nežino, ką tai galėtų reikšti.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(10)
(25)

Komentarai ()