Ar narkozė iš tikrųjų turi ilgalaikių neigiamų padarinių? Štai ką parodė tyrimas  ()

Ar jums yra tekę patirti rimtesnę operaciją, kuomet prireikė narkozės? Žmonės nerimauja, kad tai gali neigiamai paveikti smegenis. Bet kaip yra iš tiesų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis tyrimu, viena operacija gali pasendinti smegenis penkiais mėnesiais. Nustatyta, kad žmonėms, kurie gulėsi po skalpeliu, kognityvinio smegenų nuosmukio rizika galėjo ir padvigubėti.

Kiekvienais metais vien Anglijoje atliekama maždaug 4,4 mln. operacijų ir du trečdaliai žmonių nerimauja, kad jų smegenys dėl to bus neigiamai paveiktos.

Anestezijos tipai nebuvo nagrinėjami, todėl tyrėjai negalėjo įrodyti, kad operacija sukėlė kognityvinį smegenų nuosmukį. Kaip pažymėjo mokslininkai, tai, kad žmogui reikalinga operacija, gali signalizuoti apie prastą sveikatą. 

Viskonsino universiteto (JAV) atliktame tyrime buvo apžvelgti 7532 britų duomenys, siekiant išsiaiškinti, kaip chirurgija gali paveikti smegenų senėjimo procesus.

Komanda ypač atkreipė dėmesį į kognityvinį nuosmukį – natūralų smegenų funkcijos praradimą, atsirandantį žmonėms senstant, prasidedantį nuo vidutinio amžiaus.

Kai kurie sveikatos sutrikimai, tokie kaip insultas ir Alzheimerio liga, gali pagreitinti pažinimo nuosmukį.

Atlikus chirurginę procedūrą, dėl kurios prireikė dviejų ar daugiau dienų buvimo stacionare, smegenų kognityvinis nuosmukis pagreitėjo.

Atsigulus į ligoninę dėl nechirurginės medicininės būklės, smegenų kognityvinis nuosmukis padidėjo iki 1,4 metų. Po insulto žmogaus smegenų kognityvinis nuosmukis siekė 13 metų.

Chirurginių pacientų smegenų kognityvinio nuosmukio rizika padidėjo iki 5,5 proc., o tų, kurie niekada nebuvo paguldyti į stacionarą – nuo 2,5 proc.

Mokslininkai „British Medical Journal“ žurnale pranešė, kad priėmus medicininę pagalbą ši rizika padidėjo iki 12,7 proc.

„Mūsų duomenys rodo, kad chirurgija susijusi su nedideliais pažintinės funkcijos pokyčiais, o kai kuriais atvejais ši tikimybė netgi padvigubėja. Ši informacija turėtų būti perduota pacientams“, – teigė tyrėjai, vadovaujami profesoriaus Roberto Sanderso.

Mokslininkai atliko apklausą, kuria nustatyta, kad 65 procentai visuomenės narių yra susirūpinę dėl chirurginių operacijų.

Tai galėjo paskatinti juos atmesti net tas operacijas, kurios būtų naudingos sveikatai.

Daugiau nei 7 tūkst. žmonių, dalyvavusių chirurgijos tyrime, buvo JK valstybės tarnautojai, kuriems buvo nuo 35 iki 55 metų.

Jie buvo stebimi 19 metų ir per tą laiką jų smegenys tikrintos keturis kartus. 

Kadangi mokslininkai netyrė naudojamų anestetikų rūšių ar kitų operacijų aspektų, jie negalėjo padaryti išvados, kad operacijos iš tikrųjų sukelia kognityvinį smegenų nuosmukį, tačiau ryšys buvo įžvelgtas.

„Šis eksperimentas nuramino, nes tyrėjai po operacijų nenustatė didelio pažinitinės funkcijos nuosmukio“, – rašė Kembridžo universiteto profesorė Carol Brayne.

Parengta pagal dailymail.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()