Pagyvenęs vyras kreipėsi į gydytojus dėl kraujo šlapime, tačiau vėliau pastebėta, kad jo sėklidės kietos kaip akmuo  ()

80-metis vyras kreipėsi į gydytojus, pastebėjęs savo šlapime kraują. Jam taip pat buvo sunku šlapintis ir pasireiškė šlapimo takų infekcijos požymiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau greitai šis Indijos gyventojas susidūrė ir su daugiau problemų, nebūdingų paprastai šlapimo takų infekcijai – aplink vieną jo sėklidę susiformavo tai, kas apibūdinta, kaip „kiaušinio lukštas“.

Vyrą apžiūrėjęs gydytojas pastebėjo, kad dešinioji vyro sėklidė buvo „pernelyg padidėjusi“, o palietus – „kieta kaip akmuo“.

Kompiuterinės tomografijos tyrimas parodė, kad išoriniame sėklidės dangale susikaupė skysčiai. Tokia būklė yra žinoma, kaip hidrocelė – sėklidės vandenė.

Paprastai hidrocelė nesukelia ligų ir, jeigu jos priežastis nėra trauma, vėžys ar išvarža, ji gali pati išsisklaidyti, ypač jeigu atsiranda pirmaisiais gyvenimo metais.

Tačiau liga gali ir komplikuotis. Galimos komplikacijos yra išvaržos, infekcijos ar, kaip šio vyro atveju, – sėklidžių kapšelio sukalkėjimas.

Sukalkėjimas yra kalcio sankaupos kūno audinyje. Kalcį po mūsų organizmą išnešioja kraujas, tad sukalkėjimas galimas kone bet kurioje kūno vietoje, kur yra infekcijos ar uždegimas.

Tai nėra labai reta. Pavyzdžiui, dėl kalcio sankaupų inkstuose formuojasi akmenys. Tačiau retai kada sukalkėjimą lemia hidrocelė.

Vyrą gydę daktarai, aprašę šį atvejį žurnale „BMJ Case Reports“, pažymėjo, kad hidrocelę, tikėtina, sukėlė infekcija, sukelta filiarijų, kurios į žmogaus organizmą pateko įgėlus uodui.

Šie parazitai limfinėje sistemoje tampa kirmėlėmis, sukeliančiomis didelius pažeidimus ir ištinimą.

„Dramblialigė – skausmingas sudarkantis kojas ar lyties organus ištinimas – yra klasikinis pažengusios ligos požymis“, – paaiškino autoriai tyrimo ataskaitoje.

Dėl pakartotino ištinimo hidrocelė gali su laiku smarkiai padidėti.

Retai, bet pasitaiko, kad dėl ilgalaikės hidrocelės sukalkėja organo, kuriame ji yra, paviršius. Tikėtina, kad kaip tik taip po to, kai įgėlė uodas, nutiko ir minėtam vyrui – kalcio telkinys susiformavo aplink jo sėklidės kapšelį.

Gydytojai pažymėjo, kad tokie atvejai pagydomi atlikus operaciją, rūpinantis oda ar sportuojant, kas paskatintų limfos nutekėjimą.

Parengta pagal „IFLScience“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()