Tai yra pirmas kartas, kai tokie reiškiniai aptikti kitos planetos atmosferoje: kas darosi Marso jonosferoje? (Video)  ()

Marso atmosferos tyrimai, pasirodo, gali padėti geriau suprasti ir Žemės atmosferoje vykstančius reiškinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai NASA zondas MAVEN užfiksavo sluoksnius ir trūkius Marso jonosferoje. Tankesni jonosferos sluoksniai formuojasi ir Žemėje – tai vyksta spontaniškai, jie išlieka kelias valandas. Tuo metu jie veikia kaip veidrodžiai radijo bangoms ir gali sukelti radijo komunikacijų problemų. Jie formuojasi maždaug 100 kilometrų aukštyje – atmosfera ten pernelyg reta, kad galėtų skraidyti lėktuvai, bet pernelyg tanki, kad palydovai išsilaikytų orbitoje. Taigi tyrinėti juos Žemėje yra labai sudėtinga.

Tuo tarpu Marse palydovai gali skrieti daug žemiau, o jonosfera yra aukščiau, nei Žemėje. MAVEN priartėja iki 150 kilometrų nuo planetos paviršiaus, ir užfiksavo tokių jonosferos reiškinių.

Atrodo, kad tankesni sluoksniai iš principo labai panašūs į žemiškus – tai yra pirmas kartas, kai tokie reiškiniai aptikti kitos planetos atmosferoje. MAVEN užfiksuoti jonosferos trūkiai – spontaniškai atsirandančios mažesnio tankio zonos – teoriškai prognozuojamos seniai, bet Žemėje jų aptikta nebuvo. Taigi šis atradimas įrodo, kad jonosferos trūkiai egzistuoja realybėje.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()