Paskelbta apie rekordiškai trumpo periodo egzoplanetos atradimą  ()

Kaip arti planeta gali suktis aplink savo žvaigždę? Vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą neturime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar paskelbta apie rekordiškai trumpo periodo egzoplanetos atradimą. NGTS-10b vieną ratą aplink žvaigždę apsuka vos per 18 valandų. Jos masė apie du kartus viršija Jupiterio masę. Žvaigždė yra mažesnė už Saulę, tačiau daug senesnė – daugiau nei dešimties milijardų metų amžiaus.

Planeta yra taip arti žvaigždės, kad pastarosios trauka turėtų sukelti didžiulius potvynius, kurie po truputį tempia planetą artyn. Skaičiuojama, kad per maždaug 32 milijonus metų planeta turėtų įkristi į žvaigždę, ir vos per dešimt metų jos periodas turėtų sutrumpėti tiek, kad galėtume aptikti pokyčius.

Tokia situacija labai netikėta – dešimties milijardų metų amžiaus planetą aptikome, kai jai liko gyventi mažiau nei vienas procentas dabartinio jos amžiaus.

Tolesni sistemos stebėjimai padės daug geriau suprasti, kaip žvaigždės sąveikauja su artimomis planetomis ir pagerinti planetų migracijos modelius. Šie modeliai dažniausiai taikomi jaunų planetinių sistemų nagrinėjimui, nes būtent tuo metu planetos juda artyn prie žvaigždės ar tolyn nuo jos. Kol kas nėra iki galo aišku, kodėl kai kuriais atvejais planetos nustoja migruoti, o kitais įkrenta į savo žvaigždes; NGTS-10b turėtų padėti atsakyti į šį klausimą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()