Nulinio paciento beieškant - COVID-19 žmones kamuoja ilgiau nei manyta  (14)

55 metų asmuo iš Hubėjaus provincijos Kinijoje galėjo būti pirmasis, kuris susirgo COVID-19 – liga, kurią sukelia naujas koronavirusas SARS-CoV-2, dabar plintantis jau visame pasaulyje. Anot „South Morning China Post“ (SMCP), šis seniausias atvejis datuojamas 2019 m. lapkričio 17 d., skelbia „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai daugiau nei mėnesiu anksčiau, nei gydytojai užfiksavo pirmuosius atvejus Uhano mieste – ten pirmieji ligos atvejai užfiksuoti 2019 m. gruodžio pabaigoje. Tuo metu valdžios institucijos įtarė, kad virusas į žmones persimetė turguje, kuriama prekiaujama šviežia (žalia, neperdirbta) mėsa, jūros gėrybėmis ir kt. (angl. wet market).

Tačiau dabar jau akivaizdu, kad ankstyvoje dabar jau pandemijos stadijoje kai kurie užsikrėtę žmonės neturėjo jokių ryšių su šiuo turgumi. Tai apima ir sausio 20 d. žurnale „Lancet“ publikuotą atvejį, nagrinėjusį 2019 m. gruodžio 1 dienos diagnozę asmeniui, kuris neturėjo jokio ryšio su minėtu turgumi.

Dabar mokslininkai įtaria, kad naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 kilo iš šikšnosparnių ir kažkaip peršoko į kitą gyvūną – galbūt skujuotį – kuris vėliau virusą perdavė žmonėms. Liga tarp žmonių dabar jau plinta be jokio tarpininko.

Dabar, norėdami sužinoti daugiau apie viruso plitimą, gydytojai ir mokslininkai bando atsekti jo kelią ir evoliuciją iki ten, kur jis atsirado. Ir jei gydytojams pavyks atsekti anksčiausius susirgimų atvejus, jiems galbūt pavyks identifikuoti gyvūną-šeimininką, kuriame ir tyko virusas.

Iki šiol nustatyta, kad po lapkričio 17 d. atvejo iki gruodžio 15 d. buvo pranešama apie 1-5 naujus atvejus kasdien, kol jų iš viso susidarė 27 – o nuo tada užsikrėtimų skaičius padidėjo ir iki mėnesio pabaigos jų buvo jau 60, praneša SMCP.

Gruodžio 27 d. Hubėjaus Provincijos ligoninės respiratorinio skyriaus vedėjas dr. Zhangas Jixianas Kinijos sveikatos apsaugos pareigūnams pranešė, kad šią ligą sukelia naujas koronavirusas. Iki tos dienos virusas buvo užkrėtęs jau daugiau nei 180 asmenų (gydytojai galbūt nežinojo apie visus atvejus būtent tuo metu – o nustatė visus atvejus tik iš naujo ištyrinėję ligos istorijas, rašo SMCP).

Bet net ir nustačius šį lapkričio 17 d. atvejį, gydytojai negali būti tikri, kad asmuo yra „nulinis pacientas“ – pats pirmasis asmuo, užsikrėtęs SARS-CoV-2. Egzistuoja tikimybė, kad bus rasta ir dar ankstesnių atvejų, teigia SMCP.

Mokslininkai ir toliau tiria virusą – ir dirba tiek vaistų nuo jo sukeliamos ligos, tiek skiepų kūrimo srityse. Klinikinis tokių skiepų tyrimas jau pradėjo ieškoti savanorių Siete, JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: