Persai stengdavo kiekvieną klausimą apsvarstyti du kartus - vieną kartą būdami girti, kitą - būdami blaivūs. Kodėl jie taip darė ir kodėl tai ne tokia jau kvaila mintis  ()

Šiais laikais mes vertiname blaivų protą. Į apsvaigusio žmogaus kalbas apskritai nekreipiama dėmesio, o jei koks politikas darbe pasirodo išgėręs, tai jis iš karto patenka į rimtą bėdą. Net sunku patikėti, kad kadaise tiesiog buvo ieškoma vyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

In vino veritas - tikriausiai esate girdėję šią frazę. Vyne slypi tiesa - taip kalbama apie alkoholinių gėrimų savybę neleisti žmonėms meluoti. Dabar tai - tik plačiai paplitęs posakis, o anksčiau tai buvo taisyklė.

Romėnai dažnai gerdavo vyną ir kai kuriuos svarbius valstybės reikalus tvarkydavo būdami stipriai apsvaigę. Tačiau tai jiems nebuvo taisyklė. Svarbiuose pasitarimuose politikai rinkosi ir būdami visiškai blaivūs - tai nebuvo taip svarbu. Priešingai nei persams.

Garsus graikų istorikas Herodotas, gyvenęs 484-425 metais prieš mūsų erą, rašė, jog persai stengdavo kiekvieną klausimą apsvarstyti du kartus - vieną kartą būdami girti, kitą - būdami blaivūs. Kodėl? Na, alkoholis daro įtaką žmogaus mąstymui. Persai manė, kad taip jie priims geresnius, labiau pamatuotus sprendimus. Persai tokius pasitarimus vadindavo „girtumas ir tiesa“.

Publijus Kornelijus Tacitas, Romos imperijos rašytojas, istorikas ir politinis veikėjas, gyvenęs 56-117 mūsų eros metais, pasakojo panašią istoriją apie germanus. Pasak Tacito, germanų vadai rinkdavosi į puotas, kuriose daug gerdavo ir linksmindavosi. Čia jie taip pat priimdavo svarbius sprendimus. Vėlgi, tai buvo apgalvota ir sąmoninga strategija - germanai tikėjo, kad girtumas neleidžia žmonėms veidmainiauti.

Apie girtų žmonių sakomą tiesą kalbama visame pasaulyje. Daugybė žmonių mano, kad girtas žmogus negalvoja apie pasekmes ir tiesiog negali meluoti. Kone kiekviena kultūra turi įvairių posakių ir anekdotų šia tema. Tiesą sakant, ši idėja minima ir Babilonijos Talmude, kur teigiama, kad „kai ateina vynas, išlenda tiesa“. Bet ar tai tiesa?

Mokslas tai gali patvirtinti - alkoholis skatina sakyti tiesą. Melas yra apgalvotas veiksmas, kurį žmonės renkasi tikėdamiesi tam tikro rezultato - išvengti bėdos, sulaukti gailesčio ar kokios nors naudos. Išgėrę žmonės negali greitai susieti savo veiksmų ir galimų jų pasekmių. Viename tyrime 67 žmonės buvo padalinti į tris grupes. Visi turėjo ko nors išgerti, bet tik viena grupė gavo alkoholio. Tuomet tyrimo dalyviai turėjo atlikti testą. Išgėrę žmonės padarė daugiau klaidų - to ir buvo tikimasi. Tačiau jie suvokė, kad darė klaidas - jiems tiesiog nerūpėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(3)
(29)

Komentarai ()