Europoje plinta reta ir pavojinga vaikų liga: „Ši liga gali sukelti širdies arterijų ištinimą, kuris liktų visam gyvenimui ir galiausiai lemtų širdies smūgį“  ()

Retas vaikus puolantis sindromas, kuris gali būti susijęs su COVID-19 buvo užfiksuotas keliose Europos valstybėse. Anglijos sveikatos tarnyba NHS praneša, kad į reanimaciją patekusių vaikų, turinčių „daugybinę uždegiminę būseną“ daugėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas „Euronews“ praneša, kad šie į ligoninę patekę vaikai turi persidengiančius ūmaus COVID-19, toksinio šoko sindromo ir Kavasaki ligos simptomus.

Be Jungtinės Karalystės, panašūs atvejai buvo užfiksuoti ir Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir JAV. Tačiau ne visiems vaikams buvo nustatytas COVID-19.

Kas yra Kavasaki liga?

Kavasaki liga dažniausiai paveikia vaikus iki 5 m. ir gali sukelti kraujotakos sistemos uždegimą, kuris gali lemti tokias rimtas komplikacijas kaip arterijų uždegimas.

„Šios ligos bruožai yra karščiavimas, raudonos akys, lūpos, liežuvis, išbėrimas, gali ištinti ir paraudonuoti rankos, kojos, bei kakle esantys limfmazgiai“, – teigė Kalifornijos universiteto Kavasaki ligos tyrimų centro direktoriaus pavaduotoja Adriana Treboulet.

„Liga gali sukelti širdies arterijų ištinimą, kuris liktų visam gyvenimui ir galiausiai lemtų širdies smūgį“, – pridūrė ekspertė.

Liga gali būti ir švelnesnio pobūdžio, tačiau net apie ketvirtadalis susirgusių vaikų įgauna arterijų aneurizmas ar širdies arterijų ištinimą.

„Taigi, Kavasaki liga yra žinoma jau kuris laikas ir ji išties yra tokia baisi kaip skamba“, – teigė Filadelfijos vaikų ligoninės pediatrijos profesorė Kate Sullivan. – Ištinsta beveik visi kūno organai.“

„Dažniausiai ką žmonės pamato tai paraudonavusią odą, tačiau mes labiausiai baiminamės kaip ši liga paveikia širdį, o širdies ištinimas yra visada pavojingas“, – teigė gydytoja. 

Kuo Kavasaki liga yra susijusi su COVID-19?

Valstybėse su dideliais koronaviruso protrūkiais buvo užfiksuota ir daugiau pediatrinio šoko bei Kavasaki ligos atvejų. Kai kuriems iš tų vaikų buvo nustatytas ir COVID-19, nors nėra tiksliai žinoma kiek.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Olivieris Veranas parlamente tvirtino, kad kol kas jų šalyje yra užfiksuoti 15 atvejų, nors ne visais iš jų buvo diagnozuotas COVID-19.

Anglijos NHS neseniai perspėjo, kad kai kurie vaikai turėjo toksinio šoko sindromo, kurį sukelia į organizmą patekusi bakterija, bei tipinius Kavasaki ligos simptomus, kurie „atitinka ūmaus COVID-19 simptomus vaikams“.

Ispanijos pediatrų asociacija irgi išreiškė susirūpinimą, teigdama, kad pasitaikė pediatrinio šoko atvejų, nors ragina tėvus be reikalo nepanikuoti.

„Šoko atvejų vaikams, kurie sutampa su COVID-19 epidemija, yra labai reti“, – teigė asociacija.

Ekspertai teigia, kad dar yra per anksti spręsti ar egzistuoja koks nors ryšys tarp viruso ir Kavasaki ligos. 

Kaip ši liga gali būti susijusi su COVID-19 ir kada turėsime įrodymų dėl šio ryšio?

NHS perspėjime teigiama, kad „gali būti visiškai kitas, galbūt dar nenustatytas, kenksmingas patogenas, susijęs su šiais atvejais“.

„Gali pasitaikyti rimtesnių Kavasaki ligos atvejų, nes jie išaiškėja gerokai vėliau – dažnai yra galvojama, kad tai yra COVID-19 iki kol būna per vėlu. Arba gali iš tiesų pasitaikyti daugiau Kavasaki ligos atvejų, kuriuos sukelia ar kitaip sieja su COVID-19“, – teigė Bristolio karališkosios vaikų ligoninės kardiologas prof. Robertas Tullohas.

„Gali prireikti daugybės mėnesių iki kol epidemiologai pasakys ar yra kažkoks ryšys. Tai bus sudėtingas atsakymas“, – pridūrė gydytojas.

R. Tullohas teigė, kad 2003 m. protrūkio metu buvo įtarinėjamas Kavasaki ligos ir SARS sąryšis, tačiau ši teorija buvo galiausiai atmesta.

„Kaip ir su COVID-19, Kavasaki liga daugeliu atvejų būna lengvos formos ir mes tikrai nenorime be reikalo skleisti panikos tarp vaikų tėvų, – teigė kardiologas. – Tačiau maždaug ketvirtadalis Kavasaki liga sergančių vaikų gali įgauti širdies arterijų aneurizmas (tinimą), kurios išsivysto laiku nepradėjus gydyti, per maždaug 5 nuo susirgimo dienas.“

„Todėl yra labai svarbu tėvams ir gydytojams atsiminti, kad ne bet koks karščiavimas yra COVID-19, galbūt tai gali būti kitos vaikų ligos požymis. Šie vaikai turi per 5 dienas būti nusiunčiami į ligoninę, kad sumažinti galimybę pažeisti širdį“, – pridūrė R. Tullohas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: