JAV puola „širšės žudikės“: milžiniško dydžio vabzdžių įgėlimai – mirtini (Video)  (1)

Jungtinėms Valstijoms šiuo metu tenka dorotis ne tik su naujojo koronaviruso grėsme, bet ir su dar viena rimta problema – „širšėmis žudikėmis“, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5 centimetrų ilgio gigantiškosios Azijos širšės Vespa mandarinia aptiktos Vašingtono valstijoje. Jeigu žmogui vienu metu įgeltų kelios šios širšės, jis netgi gali mirti. Maža to, šios širšės žudo bites, kurias sumaitina savo atžaloms.

Šiuo metu mokslininkai ieško būdų, kaip tokias širšes naikinti, kol jos dar neįsikūrė Jungtinėse Valstijose.

Nors gimtojoje Azijoje šios širšės ir vengia žmonių, kiekvienais metais nuo jų įkandimų miršta apie 50 asmenų, skelbia „New York Times“.

Pirmą kartą šios širšės Šiaurės Amerikoje užfiksuotos 2019 metų rugpjūtį – Kanados Britų Kolumbijoje. Po kelių mėnesių tų pačių širšių pastebėta pietuose prie sienos su Vašingtono valstija.

Vašingtono valstijos universiteto ekspertai negali tiksliai pasakyti nei kada, nei kaip šios širšės pateko į Šiaurės Ameriką, tačiau regiono bitininkai pastaraisiais mėnesiais skundžiasi dideliais bičių nuostoliais. Mokslininkai baiminasi, kad šių pavojingų vabzdžių skaičius gali dar augti, nes pavasarį prasideda jų gyvenimo ciklas.

Šios širšės „šokiruojančiai didelės“ teigia Vašingtono universiteto mokslininkas ir invazinių rūšių specialistas Toddas Murray: „Tai pavojus žmonių sveikatai, o dar svarbiau tai, kad jos naikina bites“.

Vabzdžiai, kurių dydis prilygsta degtukų dėžutei, iš kitų išsiskiria didelėmis geltonos ir oranžinės spalvos galvomis, išraiškingomis juodomis akimis ir juodais bei geltonais dryžiais margintais kūnais.

„Išraiškingos ryškiaspalvės jų galvos primena komiksų blogiukus“, – pranešime spaudai akcentuoja bitininkė ir Vašingtono universiteto entomologijos katedros darbuotoja Susan Cobey.

Gigantiškųjų Azijos širšių gyvenimo ciklas prasideda balandį, kai motinėlės pabunda po žiemos miego, ima maitintis ir ieškoti vietos lizdams. Kai tik lizdas paruošiamas, visą vasarą ir rudenį širšės darbininkės skrenda ieškoti maisto. Jos pašalina bitėms galvas ir sumaitina nelaimėlių kūnus savo jaunikliams. Šios širšės bičių šeimą gali sunaikinti vos per kelias valandas.

Nors pirminis šių pavojingų vabzdžių tikslas yra medų nešančios bitės, pavojaus akivaizdoje jos gali gelti ir žmogui. Keli įkandimai gali būti mirtini net ir alergijos neturintiems asmenims.

Japonijoje, kur šios širšės gana įprastas dalykas, jos kiekvienais metais pražudo nuo 30 iki 40 žmonių.

„Jausmas buvo toks, tarsi kažkas man į raumenis bestų degančius smeigtukus“, – sako Vankuverio saloje bites auginantis Conradas Berube, kurį šios širšės sugėlė kiaurai per specialią bitininko aprangą.

Vašingtono universiteto mokslininkai ėmėsi gaudyti šias širšes pavasario pradžioje, siekdami kuo daugiau apie šią rūšį sužinoti ir imtis ją naikinti.

Bičių populiacijai Jungtinėse Valstijose ir taip kyla nemenkų iššūkių. Nuo 1947 iki 2017 metų bičių kolonijų skaičius Jungtinėse Valstijose nuo 6 mln. sumenko iki 2,5 mln. Praeitais metais Merilando universiteto mokslininkai paskelbė, jog nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų išmirė net 40 proc. šalies bičių šeimų.

Jeigu ne žiedus apdulkinantys vabzdžiai, tokie kaip bitės, Jungtinės Valstijos netektų kas trečio maisto kąsnio, nes jie padeda šalies javų vertę padidinti daugiau nei 15 mlrd. dolerių, teigia JAV žemės ūkio departamentas.

Mokslininkai kol kas neturi atsakymo, kaip šios didžiulės širšės iš Azijos atsidūrė Vašingtono valstijoje.

Kaip CNN teigia žemės ūkio ekspertas Sethas Truscottas, širšės į šalį galėjo atkeliauti kartu su tarptautiniais kroviniais.

„Širšės pačios pavojingiausios vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, kai ieško baltymų šaltinių kitų metų motinėlėms išmaitinti. Jos atakuoja bičių šeimas, žudo suaugusias bites. Jų geluonys dideli ir skausmingi, pilni neurotoksinų. Keli įgėlimai žmogui gali būti mirtini“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: