Mokslininkai sukūrė dar nematytą saulės elementą: jis būtų naudojamas patalpų viduje ir efektyvumas – fantastiškas  ()

Saulės elementų naudojimas patalpų viduje gali nuskambėti keistai, bet ir čia turime daug šviesos energijos, kurią galėtume panaudoti labai naudingai. Inžinierių komanda sugalvojo, kaip stebuklingąjį perovskitą panaudoti ultra plonų, lanksčių saulės elementų gamybai. Ir šie elektrą generuojantys elementai būtų naudojami patalpose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Namuose, parduotuvėse, darbovietėse ir kitose patalpose įprastai turime nuo 100 iki 500 liuksų siekiantį apšvietimą.

Akivaizdu, jog tai toli gražu iki saulės šviesos, kuri mūsų pasaulį apšviečia 110 000 liuksų srautu. Tačiau pasirodo, kad net ir iš tokio nedidelio kiekio galima išspausti naudos.

Naująjį fotoelementą sukūrė „Tor Vergata“ (Italija) bei „Universidad Surcolombiana“ (Kolumbija) universitetų ir Vokietijoje esančio Frauhoferio instituto jungtinė mokslininkų komanda.

Mokslininkai vėl pasinaudojo puikiomis savybėmis pasižyminčiu perovskitu, kuris su kiekviena diena tampa „šventuoju Graliu“ saulės elementų gamyboje.

Visai neseniai rašėme apie JAV bei Vokietijos mokslininkų padarytus atradimus ir rekordinius efektyvumo rezultatus.

Šįkart mokslininkai pagamino lankstų saulės elementą. Ant labai plonų, lanksčių indžio-alavo oksidu (ITO) padengtų stiklo paviršių buvo uždėtas perovskito sluoksnis. Ir taip buvo gautas lankstus, stiprus ir patalpų saulės šviesą elektra galintis paversti fotoelementas.

Atliekant bandymus su LED apšvietimu ir kai patalpoje buvo 200 liuksų, naujojo fotoelemeto efektyvumas siekė 20,6 proc. O kai liuksų buvo 400 – efektyvumas pasiekė 22,6 proc.

Mokslininkai teigia, kad šie rezultatai leidžia drąsiai tvirtinti, kad jie sukūrė patį efektyviausią vidaus patalpų, lankstųjį fotoelementą pasaulyje.

Galios tankis naujojo fotoelemento yra ganėtinai mažas, bet kitko tikėtis patalpų viduje ir nereikėtų. Kai liuksų yra mažiau nei 200, galios tankis siekia 16,7 mikrovato viename cm2, o kai 400 – iki 35 mikrovatų.

Tai reiškia, kad šie fotoelementai nebus naudojami daug energijos reikalaujantiems įrenginiams bei procesams, bet gali labai praversti mažiems jutikliams ar daiktų interneto įrenginiams (IoT).

Tyrėjai tvirtina, kad naujuosius fotoelementus yra lengva gaminti masiškai ir tai nereikalautų didelių investicijų. Pigi masinė gamyba yra didžiulis naujos technologijos privalumas.

Ir tokius lanksčius fotoelementus bus galima panaudoti itin plačiai. Tikėtina, kad naujoji technologija gali gana greitai atkeliauti į mūsų gyvenimą.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Cell Reports Physical Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()