Sakaros paukštis - kaip šis paprastas daiktas galėjo tapti tokiu kontroversišku archeologiniu radiniu  ()

1898 metais per kasinėjimus netoti Sakaros buvo aptiškas įdomus radinys - nedidelis medinis paukštis. Gražus dar 200 metų prieš mūsų erą išdrožinėtas paukštis yra puikiai išsilaikęs. Tačiau jis netruko tapti kontroversišku objektu. Kam šis paukštis galėjo būti skirtas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egipto archeologas Khalil Messiha dar 1991 metais publikavo mokslinį straipsnį, kuriame svarstė, jog Sakaros paukštis - tai mažas sklandytuvo modelis. Mokslininkai kadaise rimtai svarstė, kad egiptiečiai (ir kai kurios kitos senovinės civilizacijos) kūrė aviaciją. Tokios spekuliacijos buvo grindžiamos prielaidomis, kad didžiulių statinių, tokių kaip Egipto piramidės, neįmanoma sukurti neturint lazerinių atstumo matuoklių arba galimybės apžiūrėti šiuos statinius iš aukščiau. Žinoma, tai - tik spekuliacijos ir spėjimai, bet Messiha tiki, kad Sakaros paukštis yra orlaivio modelis. Konkrečiau - sklandytuvo.

Bet ar tai tikėtina versija? Daugelis mokslininkų taip nemano. Visų pirma, kad ir koks didelis būtų, tokios formos orlaivis tiesiog neskristų. Jam reikėtų ilgesnių sparnų ir lengvesnių medžiagų. Be to, paleisti sklandytuvą nėra taip jau paprasta. Ir kur tie sklandytuvai dingo? Kur juos vaizduojantys hieroglifai ar bent jau jų dalys? Negi liko tik vienas modelis?

Tačiau spekuliacijos apie šio daikto paskirtį rimtai įtraukė mokslininkus. Vieni spėja, kad tai - tik vaikiškas žaislas. Kiti mano, kad Sakaros paukštis galėjo turėti ir religinę reikšmę. Pavyzdžiui, jis galėjo būti Horo simbolis - juk tas dievas turėjo sakalo galvą.

Sakaros paukštis galėjo puošti ir laivą. Vėlgi, kaip amuletas, saugantis nuo gamtinių katastrofų ir rodantis vėjo kryptį. Tačiau yra ir drąsesnių versijų.

Yra žinoma, kad egiptiečiai medžioklėje naudojo mėtomus ginklus. Ar Sakaros paukštis galėjo būti vienas iš jų? Galbūt, bet kam jam tokia įmantri forma?

Jei šiandien apsilankytumėte medžio drožėjo dirbtuvėse, pamatytumėte daug visokių figūrėlių. Daugelis jų neturi jokios prasmės - meistras tiesiog prisėda su medžio gabalėliu rankoje ir ima joje ieškoti įdomių formų. Net juokinga pagalvoti, kad kada nors viena iš tų figūrėlių galėtų tapti prarastų technologijų paslapčių saugotoju. Na, bent jau tariamu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(10)
(-3)

Komentarai ()