Aiškėja, kuo buvo ypatingas dinozaurus pražudęs asteroidas: tai buvo kaip reta bjauri diena  (3)

Kreidos periodo sąmokslo teorijų kūrėjams Jukatano pusiasalyje nukritusį asteroidą būtų nesunku priskirti reptiloidų darbeliams.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-05-29 Aiškėja, kuo buvo ypatingas dinozaurus pražudęs asteroidas: tai buvo kaip reta bjauri diena  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroido, kuris, kaip manoma, prieš 66 milijonus metų pražudė dinozaurus, kritimo trajektorija buvo tokia, kad padarė didžiausią žalą. Naujas asteroido Čiksulubo smūginio kraterio Meksikoje tyrimas parodė, kad smūgio kampas ir greitis buvo tokiame diapazone, kad dangun iškeltų dusinančių garų debesis.

Koks bus į planetą nukritusio asteroido krateris, labai priklauso nuo kritimo kampo. Rekonstruodamas šį smūgį, Gareth Collins iš ICL su kolegomis palygino seriją simuliacijų su Čiksulubo kraterio geologiniais duomenimis.

„Pradinis smūgis išmuša žemėje didžiulę duobę, kuri užsitraukė, išmesdama į viršų daugybę medžiagos, panašiai kaip metus akmenį į tvenkinį, aukštyn iššoka vandens stulpelis,” sako Collinsas. Šis duobės centre esantis “stulpelis” nukrito atgal ir kraterio centre sukūrė plato.

Čiksulubo smūgio simuliacijose ši plynaukštė buvo pasvirusi asterodo atskridimo kryptimi, o jos posvyrio kampas priklausė nuo smūgio kampo.

Simuliacijose, kurios geriausiai atitiko kraterio stebėjimus, asteroidas skrieja santykinai greitai, apie 20 kilometrų per sekundę, ir į žemę trenkėsi maždaug 60 laipsnių kampu.

Didžiąją dalį asteroido smūgio žalos sudarė smūgio energijos išgarintos ir į orą išmestos uolienos, kur užblokavo Saulės šviesą. Pasirodo, kad maždaug 60 laipsnių kampas idealiai tinka iškelti kuo daugiau garų į orą, pažymi Collinsas. Jei asteroidas būtų atlėkęs statmenai iš viršaus, asteroidas būtų sutraiškęs daugiau uolienų, bet į atmosferą jų būtų patekę mažiau. Tokio smūgio vaizdas būtų buvęs įspūdingesnis, tačiau būtų išgarinta mažiau uolienų.

„Tai buvo savotiška ideali audra,” sako Collinsas, o tai yra gera naujiena mums. „Tai buvo labai liūdna diena dinozaurams, o kuo ypatingesnės sąlygos turi susiklostyti, kad įvyktų koks nors įvykis, tuo mažesnė tikimybė, kad jis nutiks vėl.”

Leah Crane
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:Nature Communications, DOI:10.1038/s41467-020-15269-x

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(14)
(37)

Komentarai (3)