Elonas Muskas: „įkalinti žmones už žolės pardavinėjimą yra blogai. Jokios logikos, tai neteisinga“  ()

„Greičiausiai už šį pasakymą pateksiu į bėdą, bet jaučiu, kad turiu tai pasakyti“, - rašė Elonas Muskas. Po šių žodžių akcininkai tikriausiai ir vėl sulaikė kvėpavimą, laukdami kokio nors rinkas supurtysiančio Elono pasisakymo dėl Amerikoje ir jau visame pasaulyje vykstančių „Black Lives Matter“ protestų, tačiau Elono mintys atrodo visiškai pagrįstos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pandemijos metu didžiojoje Amerikos dalyje žolės [marihuanos] pardavinėjimas, tiesiogine to žodžio prasme, nuo nusikaltimo perėjo prie svarbaus verslo, tačiau daugelis vis dar yra kalėjime. Jokios logikos, tai neteisinga“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašo Elonas Muskas.

Toks Elono pasakymas tikriausiai per daug nešokiruoja ir jis yra ganėtinai teisus. Amerika garsėja ir kaip gausybe kalinių turinčia šalimi.

Remiantis Amerikos piliečių laisvių sąjungos (ACLU) duomenimis, areštai, susiję su marihuana, sudaro net pusę visų su narkotikais susijusių areštų. Nuo 2001 iki 2010 metų dėl marihuanos buvo areštuota 8,2 mln. žmonių, iš kurių net 88 proc. asmenų teturėjo asmeniniam naudojimui skirtą suktinukę.

Nors Elonas Muskas savo žinutėje ir nenurodė kažkokio rasinio šališkumo įrodymų, tačiau remiantis tais pačiais ACLU duomenimis, jį galima lengvai įžvelgti. Anot ACLU, dėl marihuanos turėjimo juodaodžiai yra areštuojami 3,73 kartus dažniau nei baltaodžiai.

Statistika atrodo dar įdomiau, kai pažvelgiame į Narkotikų politikos aljanso pateiktus duomenis. Pasirodo, kad beveik pusę Amerikoje sulaikytų už narkotikų įstatymų pažeidimus sudaro juodaodžiai ir lotynų amerikiečiai, nepaisant to, kad šie žmonės sudaro 31,5 proc. JAV gyventojų.

Dalis žmonių tvirtina, kad situacija Amerikoje keičiasi ir dalis JAV valstijų jau legalizavo rekreacinės marihuanos laikymą bei naudojimą. Tai yra tiesa. Tačiau vis dar daugybė eilinių žmonių prilyginami narkotikų kartelio nariams.

Vien 2016 metais JAV už labai menką kiekį paprastos marihuanos turėjimą savo reikmėms buvo areštuota beveik 600 000 žmonių.

Čia reikia pažymėti, jog su marihuana susiję nusikaltėliai sudaro tik nedidelę JAV kalėjimų gyventojų dalį. Tad nors daugelis politikų ir mėgsta sakyti, jog vyksta valstybės kova su narkotikais, iš tikrųjų daugeliu atveju tepagaunami eiliniai vartotojai, o ne šį verslą valdantys asmenys.

Dabar sunku pasakyti kokias pasekmės sukels tokio populiaraus asmens kaip Elono Musko pasisakymai, tačiau labai tikėtina, kad prie masinių protestų gali prisijungti ir tie žmonės, kurie siekia marihuanos dekriminalizavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(47)
(8)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: