Astronomai pastebėjo šį tą beprotiškai įdomaus - greitieji radijo pliūpsniai seka dėsningą algoritmą  ()

Astronomai jau antrą kartą užfiksavo greituosius radijo pliūpsnius (angl. fast radio bursts, FRB), kurie atsklinda iš kosmoso ne vienąkart, bet periodiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

FRB yra kosminiai milisekundiniai radijo bangų signalai, ir mokslininkams yra pavykę atsekti galaktikas, kuriose jie atsiranda.

Tačiau vis dar neįmanoma tiksliai pasakyti, kas sukelia šias radijo bangas.

Kai kurie pavieniai FRB atsklinda ir daugiau nebepasikartoja. Tačiau kai kurie FRB pasižymi tuo, kad trumpos ir labai energingos radijo bangos atsklinda keletą kartų.

Ankstesni stebėjimai parodė, kad jei FRB pasikartoja, tai nutinka arba pavieniais atvejais, arba ištisomis grupėmis.

Tačiau toks apibendrinimas pasikeitė kiek anksčiau šiemet, kai astronomai nustatė, kad FRB 180916.J0158 + 65 atsikartoja kas 16,35 dienų. Keturias dienas šie FRB Žemę pasiekia kartą ar du kiekvieną valandą, o tada 12 dienų vyrauja tyla. Na o tada ciklas vėl prasideda iš naujo.

Ir štai dabar mokslininkai nustatė ir dar vieną panašų atvejį – FRB 121102. Šie FRB sklinda 90 dienų paeiliui, o tada 67 dienoms stoja tyla. Toks algoritmas kartojasi kas 157 dienas.

FRB 121102 kaip atsikartojantys greitieji radijo pliūpsniai yra žinomi nuo 2016 m. Tačiau dabar paaiškėjo, kad jie pasikartoja dėsningu periodu.

„Iki šiol buvo žinomi tik vieninteliai kiti FRB, pasižymintys periodiškumu, – sako tyrimo vadovas iš Mančesterio universiteto Kaustubhas Rajwade. – Tokį dėsningumo atradimas pateikia svarbias užuominas apie tai, kas galėtų sukelti FRB. Signalų periodiškumas rodo, kad greituosius radijo bangų pliūpsnius skleidžiantis objektas yra vienoje orbitoje su kitu astrofizikiniu kūnu“.

Tyrimas sekmadienį buvo publikuotas moksliniame žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.

FRB 121102 buvo pirmieji pasikartojantys greitieji radijo bangų pliūpsniai, 2017 m. atsekti iki savo ištakų – jie siejami su maža nykštukine galaktika, esančia daugiau nei už 3 milijardų šviesmečių.

FRB periodiškumas buvo aptiktas ketverius metus tyrinėjus kosmosą Lovello radioteleskopu, esančiu garsioje D.Britanijos Jodrell Bank radijo observatorioje. Šis teleskopas yra toks jautrus, kad gali užfiksuoti ir silpnus radijo signalus, tame tarpe – ir jau žinomus atsikartojančius FRB.

Patys greitieji radijo pliūpsniai buvo atrasti tik 2007 metais, o kad kai kurie iš jų pasikartoja, pirmąkart buvo pastebėta 2017 m.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()