SARS-CoV-2 Europoje jau buvo dar prieš jam pasirodant Kinijoje? Koronaviruso paieškos kanalizacijoje atskleidė naujų faktų  (1)

Italijos mokslininkai rado naujojo koronaviruso pėdsakų nuotekose, surinktose Milane ir Turine 2019 m. gruodį – kas rodo, kad SARS-CoV-2 jau cirkuliavo Šiaurės Italijoje dar prieš Kinijai pranešus apie pirmuosius atvejus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos nacionalinis sveikatos institutas ištyrė 40 nuotekų pavyzdžių, surinktų iš Šiaurės Italijos nuotekų valymo įrenginių nuo 2019 m. spalio iki 2020 m. vasario. 18 iš jų rasta naujojo koronaviruso pėdsakų.

„Šis tyrimas gali padėti mums suprasti viruso cirkuliacijos Italijoje pradžią“, – sakė tyrimui vadovavusi Italijos nacionalinio sveikatos instituto nuotekų ekspertė Giuseppina La Rosa.

Instituto atstovė teigė, kad visi duomenys ir tyrimas bus paskelbti šią savaitę.

Tyrimai Nyderlanduose, Prancūzijoje, Australijoje ir kitose vietose rado ženklų, kad virusas, sukeliantis COVID-19, gali būti aptinkamas nuotekose – ir daugelis šalių pradeda imti nuotekų mėginius, kad būtų galima atsekti ligą.

Mokslininkų teigimu, viruso pėdsakų aptikimas iki 2019 m. pabaigos mėginiuose atitiko kitų šalių įrodymus, kad COVID-19 galėjo cirkuliuoti dar prieš tai, kai Kinija pranešė apie pirmuosius atvejus gruodžio 31 d.

Didžiosios Britanijos Varviko medicinos mokyklos ekspertas Noelis McCarthy teigia, kad gruodį Italijos nuotekose aptikta SARS-CoV-2 genetinė medžiaga yra „patikimi įrodymai, kad tuo metu ten jau buvo COVID-19“.

Škotijos Edinburgo universiteto epidemiologijos ir duomenų profesorius Rowlandas Kao sutinka, kad ligos išplitimas jau tuo metu yra tikėtinas, tačiau priduria: „(Ši išvada) savaime nenurodo, ar toks ankstyvas aptikimas rodo labai didelę epidemiją Italijoje, ar vis dėlto epidemija prasidėjo dėl vėlesnio viruso įvežimo į šalį“.

Prancūzijos mokslininkų gegužę atliktas tyrimas nustatė, kad vienas šalies gyventojas buvo užkrėstas COVID-19 jau gruodžio 27 d. – beveik mėnesį prieš tai, kai Prancūzija oficialiai patvirtino savo pirmuosius atvejus.

G.La Rosa teigia, kad viruso buvimas Italijos atliekų mėginiuose „savaime nereiškia, kad pagrindinės perdavimo grandinės, kurios paskatino epidemijos vystymąsi mūsų šalyje, atsirado dėl šių pačių pirmųjų atvejų“.

Mėginiai, kuriuose nustatyta viruso, sukeliančio COVID-19, pėdsakų, taip pat buvo rasti nuotekose iš Bolonijos, Milano ir Turino, kurių mėginiai buvo imti 2020 m. sausį ir vasarį. Mėginiai, paimti 2019 m. spalį ir lapkritį, buvo neigiami.

Institutas teigia, kad liepą planuoja pradėti bandomąjį tyrimą, skirtą stebėti nuotekas turistiniuose kurortuose.

Parengta pagal „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: