Tarp internautų populiarėja arbūzų dieta: gydytoja aiškina, ar tai tikrai veiksminga ir kuo gali būti pavojinga  ()

„Drėkiną organizmą, gerina odos būklę, virškinimą, valgant tik arbūzus pailsi ir apsivalo virškinimo traktas, inkstai ir visas organizmas“ – skelbiama vienoje iš socialinio tinklo „Facebook“ grupių. Ir visa tai neva – dėl trijų dienų arbūzų iššūkio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak šio iššūkio propaguotojų, norint sulaukti tokio poveikio, tris dienas reikia valgyti tik arbūzus. Tačiau ar tikrai šis vaisius gali suteikti kūnui tiek naudos? Apie tai pasikalbėjome su gydytoja dietologe dr. Rūta Petereit.

Kaip sakė pašnekovė, toks iššūkis tikrai neduos ilgalaikių rezultatų.

„Arbūzai priklauso moliūginių šeimai. Nors didžiąją dalį, net 90 proc. sudaro vanduo, taip pat ir cukrus, tačiau saikingai vartojant mūsų organizmui jie visgi yra naudingi, nes turi maistingųjų, mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų. Tačiau, kad ir kaip jie būtų giriami, aš kaip gydytoja dietologė nerekomenduoju laikytis arbūzo iššūkio“, – sakė pašnekovė.

Pirmieji kilogramai, pasak gydytojos dietologės, nukrenta skysčių ir liesosios kūno masės sąskaita, organizmas netenka skysčių.

„Ypač į iššūkių laikymąsi atkreipti dėmesį reikėtų sergantiems lėtinėmis ligomis, cukriniu diabetu, inkstų ligomis, nes valgant didelį kiekį arbūzų didelis krūvis tenka inkstams. Tad šiems žmonėms griežtai negalima jokių dietų, iššūkių laikytis“, – perspėjo gydytoja dietologė.

Kas gresia tris dienas valgant tik arbūzus?

Pasak dr. R. Petereit, arbūzus valgant ne saikingai, o pernelyg dideliais kiekiais, gali sutrikti virškinamojo trakto veikla, atsirasti viduriavimas, virškinamojo trakto diskomfortas.

Be to, arbūzai turi labai daug cukraus. Pastarasis yra greitai įsisavinamas, stimuliuoja kasą ir išskiriamas didelis kiekis insulino, kuris cukrų išnešioja į ląsteles, o likutį paverčia riebalais.

„Ilgą laiką daug cukraus turinčių produktų gaunanti kasa pavargsta, o tada insulino ima trūkti, gali išsivystyti lėtinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas. Be to, reikia atminti, kad insulino perteklius žadina apetitą“, – kalbėjo dr. R. Petereit.

Be to, svarbu atsiminti, kad net ir vaisių bei uogų vartojimą reikia riboti. Nors tai ir sveikas ir naudingų medžiagų turintis produktas, tačiau be saiko valgyti negalima, mat jie turi fruktozės cukraus.

„Kiek per dieną galima suvalgyti vaisių ir uogų, priklauso nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, tačiau rekomenduojama vartoti tik 1,5-3 kumščio dydžio porcijas per dieną“, – sakė gydytoja dietologė.

Norint išvengti šių nepageidaujamų sveikatos sutrikimų, būtina atkreipti dėmesį į tinkamą produktų laikymą ir apdorojimą. Rūpinantis organizmui tinkama mityba, svarbu pradėti nuo rankų higienos.

„Reikėtų vengti dažnos klaidos, kai, nusipirkus vaisius ar daržoves, jos visos nuplaunamos – nuplovus ima kauptis bakterijos. Tad plauti reikia tik tas daržoves, kurias ketiname iškart ir suvalgyti, – sakė dr. R. Petereit.

– Kalbant apie laikymą, svarbu atminti, kad netinkamai laikomi vaisiai gali prarasti dalį vitaminų, prapjauti arbūzai ir laikomi netinkamoje temperatūroje gali pradėti rūgti ir jų suvalgius galime apsinuodyti“.

Gydytoja pabrėžia – nei iššūkiai, nei dietos, nei pažįstamų patarimai neduos ilgalaikio rezultato.

„Tik mūsų teisingos pastangos mokantis visavertės subalansuotos mitybos ir mitybos įpročių pasikeitimas yra sėkmės raktas pasiekti ir išlaikyti savo trokštamą svorį. Ilgalaikis svorio palaikymas yra tiesiogiai susijęs su subalansuotu pagrindinių maisto medžiagų suvartojimu ir taisyklingais mitybos įpročiais“, – pasakojo pašnekovė.

Patys pirmieji žingsneliai, norint numesti svorio, pasak dr. R. Petereit, visai nesunkūs:

- Valgyti 3 pagrindinius valgymus (įskaitant pusryčius) ir 1-2 užkandžius per dieną priklausomai nuo dienotvarkės, įpročių ir t.t.;

- Valgyti lėtai, ilgiau nei 10 minučių ir gerai sukramtyti maistą;

- Pasirinkti maistą mažomis porcijomis, kurias galima sutalpinti į delną;

- Suvalgyti ne mažiau 60 g baltymų per dieną: bent 2-3 kartus per dieną rinktis baltyminius maisto produktus – mėsą, žuvį, pieno produktus, kiaušinius, ankštines daržoves, riešutus. Baltymai labai svarbūs ne tik išlaikant kūno svorį, bet jie suteikia sotumą ir mažina norą valgyti saldumynus;

- Vengti saldumynų – tai yra žinoti, kokie saldumynai yra galimi ir kokiais kiekiais bei kada jų galima suvalgyti, kad nejaustume kaltės;

- Rinktis ne per liesus maisto produktus, bet ir neriebiausius, nepamiršti, kad mūsų organizmui riebalai yra būtini;

- Gerti nekaloringus gėrimus, vandens ne mažiau 6 stiklines per dieną;

- Vengti valgyti ir gerti tuo pačiu metu. Geriausia atsigerti 15-20 minučių prieš valgį;

- Būti fiziškai aktyviems kiekvieną dieną;

- Užsirašyti, ką valgote ar geriate. Tai padės save kontroliuoti ir grįžti prie įprastinio režimo;

- Registruoti savo kūno svorį bent kartą per mėnesį, bet ne dažniau nei kartą per savaitę;

„Svarbiausia reikia išsiugdyti gerus sveikatos, darbo ir fizinės formos įpročius! Norėdami būti puikios fizinės ir psichinės sveikatos, kiekvieną dieną turėtume daryti tam tikrus dalykus, kurie padeda gyventi ilgai ir laimingai. Tad jūsų uždavinys – išsiugdyti sveikos gyvensenos įpročius ir juos kartoti tol, kol tai taps rutina“, – kalbėjo dr. R. Petereit.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()