Kiek iš tikro tamsus dangus Europoje ir JAV? Įdomus tyrimas rodo, kokia yra tikroji situacija  ()

Tamsus nakties dangus yra vienas gražiausių dalykų, prieinamų mūsų pojūčiams. Jei niekada nesate buvę giedrą naktį nuošalioje vietovėje, kur virš galvos sužimba ne kelios, o tūkstančiai plika akimi matomų žvaigždžių – daug prarandate. Bet užpildyti šią patirčių spragą nėra sudėtinga, nes tamsaus dangaus vis dar yra daug. Bent jau mūsų apylinkėse. Vakarų Europoje ar labiau urbanizuotoje rytinėje JAV dalyje tamsaus dangaus mėgėjams yra sunkiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek sunkiau? Naujame straipsnyje išnagrinėtas nakties dangaus šviesumas Europoje (Europos sąjungoje, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Lichtenšeine ir Jungtinėje Karalystėje) bei JAV. Keli pagrindiniai rezultatai:

  • Europoje, vidurkinant NUTS3 (Lietuvoje tai atitinka apskritis) lygmeniu, nepaliesto dangaus nėra, tačiau yra pavienių vietų, kur nakties dangus dar yra pirmykščiai tamsus. Artimiausios mums – Kolkos ragas Latvijoje, Saaremos ir Hiiumos salų vakarinės pakrantės Estijoje ir Gotlando salos pietinis pakraštys Švedijoje.
  • Vakarų Europoje, ypač Beneliukse, vakarinėje Vokietijoje, centrinėje ir pietų Anglijoje, šiaurinėje Italijoje, nakties dangus yra labai stipriai užterštas dirbtine šviesa. Iš kitos pusės, tai yra pagrindiniai pramonės regionai, tad tokie skirtumai neturėtų stebinti. Apskaičiavus šviesinę taršą vienam BVP doleriui (pagal PPP), gaunamas labai kitoks rezultatas:
  • Susumavus regionų vietas pagal tris rodiklius – šviesinę taršą apskritai, šviesinę taršą vienam gyventojui ir šviesinę taršą vienam BVP doleriui, – galima sudaryti bendrą jų „gerumo“ sąrašą. Pagal jį Tauragės apskritis yra vienas iš 25 geriausių NUTS3 regionų Europoje, vienintelis toks iš visų Baltijos šalių. Tiesa, šitoks rangavimas nelabai ką pasako apie nakties dangaus tamsumą – kai kurie iš geriausių regionų yra tikrai šviesūs vakarinės Vokietijos rajonai. Bet Tauragės apskritis yra penkta Europoje pagal vidutinį šviesinės taršos mažumą.
  • JAV visi kontrastai daug didesni: ten yra ir žymiai šviesesnių regionų, nei Europoje, ir žymiai tamsesnių, visiškai nepaliestų dirbtinių šviesos šaltinių.

O kokios jūsų mėgstamos vietos su tamsiu dangumi?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
Autoriai: Kastytis Zubovas
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: