PSO pripažino grėsmingą faktą - COVID-19 plinta oru: specialistai tvirtina, kad būtina skubiai „apsispręsti dėl visapusiško intervencijų paketo“  ()

Antradienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino įrodymų, kad naujasis koronavirusas perduodamas oru, pagrįstumą. Šią išvadą pasaulinė institucija paskelbė po grupės mokslininkų raginimo atnaujinti paskelbtas gaires dėl kvėpavimo takus atakuojančios ligos plitimo tarp žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apie perdavimo oru tikimybę buvo kalbėta kaip apie vieną iš COVID-19 plitimo kelių“, – per surengtą spaudos konferenciją nurodė PSO COVID-19 pandemijos tyrimų grupei vadovaujanti Maria Van Kerkhove.

Anksčiau PSO buvo informavusi, kad kvėpavimo takus pažeidžiančią ligą COVID-19 sukeliantis virusas dažniausiai perduodamas per mikroskopinius lašelius, pasklindančius iš infekuoto asmens nosies ir burnos, bet gana greitai nusileidžiančius ant žemės.

Tačiau, kaip akcentuojama Ženevoje veikiančiai agentūrai adresuotame ir pirmadienį žurnale „Clinical Infectious Diseases“ išspausdintame atvirame laiške, 239 mokslininkai iš 32 šalių pateikė įrodymų, kad ore sklandančios viruso dalelės taip pat gali tapti užkratu, jei žmogus jų įkvėptų, informuoja agentūra „Reuters“.

Kadangi su iškvepiamu oru į aplinką patenkančios nedidelės dalelės kurį laiką gali sklandyti, mokslininkai paragino PSO atnaujinti paskelbtas rekomendacijas.

„Norėjome, kad įrodymai būtų pripažinti“, – sakė straipsnį pasirašęs chemikas iš Kolorado universiteto Jose Jimenezas.

„Jokiu būdu nepuolame PSO. Vyksta moksliniai debatai, tačiau pamanėme, kad metas informaciją paviešinti, nes net po daugybės pokalbių žinia apie įrodymus nebuvo išgirsta“, – sakė specialistas per telefonu duotą interviu.

Antradienį Ženevoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjusi Benedetta Allegranzi, vadovaujanti PSO infekcijų prevencijos ir kontrolės grupei, pasakė, kad įrodymai, esą koronavirusas plinta oru, dar tik aiškėja, tačiau nėra patvirtinti.

„Negalima atmesti tikimybės, kad virusas plinta oru viešosiose erdvėse, ypač specifinėse vietose, t. y. tokiose, į kurias susirenka daug žmonių, kurios yra uždaros ir prastai vėdinamos“, – sakė ji.

„Vis dėlto būtina surinkti įrodymus ir pateikti jų interpretaciją – šią iniciatyvą mes ir toliau palaikome“, – pridūrė B. Allegranzi.

J. Jimenezas užsiminė apie nuo seno egzistuojantį griežtą medikų nusistatymą prieš užkrato plitimo oru idėją. Kaip tik dėl to įrodymų kartelė užkelta labai aukštai. Pagrindinė priežastis, kodėl taip yra, – tai baimė, kad gali kilti panika.

„Išgirdę apie plitimo oru faktą, sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai atsisakys eiti į ligonines“, – aiškino jis. Gali būti ir taip, kad bus išpirktos visos didelę apsaugą teikiančios kaukės N95 ir jų neliks besivystančioms šalims.

Pasak J. Jimenezo, PSO komisiją, vertinančią plitimo oru įrodymus, sudaro nepakankamai skirtingų mokslo sričių atstovai ir joje nėra užkrato plitimo oru specialistų. Jei užkrato plitimo riziką PSO įvertintų kitaip, gali pakisti dabartinės rekomendacijos dėl saugaus 1 metro atstumo.

Jei taip nutiktų, visuomenės sveikatos priemonių paketus, kurių tikslas – sustabdyti viruso plitimą, gali pakoreguoti ir vyriausybės, savo rekomendacijų politiką grindžiančios agentūros išvadomis.

M. Van Kerkhove informavo, kad pranešimą, kuriame bus pateikta šiuo metų žinomų ir moksliškai pagrįstų viruso plitimo būdų santrauka, PSO paskelbs artimiausiomis dienomis.

„Norint sustabdyti viruso plitimą, būtina apsispręsti dėl visapusiško intervencijų paketo“, – sakė ji.

„Kalbėti reikia ne tik apie saugų fizinį atstumą, bet ir apie kaukių dėvėjimą konkrečiose vietose, ypač jei saugaus atstumo laikytis neįmanoma arba tenka dirbti sveikatos apsaugos struktūrose“, – paaiškino M. Van Kerkhove.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()