12 istorinių bei intriguojančių faktų apie Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą: kaip su ja susijęs maratonas, vikingai ir kodėl pasaulis liūdės išgirdęs pareiškimą - „Londono tiltas sugriuvo“  (1)

Tiems, kurie negyvena Jungtinėje Karalystėje arba tautų sandraugai priklausančiose šalyse, britų karališkoji šeima gali atrodyti kaip tikras anachronizmas. Monarchų klestėjimo laikais XXI amžiaus niekaip nepavadinsi: dabar juk valdo išmanieji telefonai ir privačiai finansuojami kosmoso tyrinėjimai. Nepaisant viso šito, apetitas, su kuriuo graibstomos žinios apie britų karališkąją šeimą, kol kas nemažėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorinių skaitinių mėgėjus turėtų sudominti toliau pateikta informacija iš portalo ranker.com: kai kurie paminėti faktai tikrai privers nustebti.

Britų karališkoji šeima gali būti vikingo Rollo – pirmojo Normandijos vadovo – palikuonys

Norvegų vikingas Rollo yra šiandieninės britų karališkosios šeimos, kaip ir visų dabartinių Europos šalių monarchų bei galybės norinčiųjų panaikinti sosto perėmimo tradicijas, protėvis.

Britų karališkosios šeimos moto suformuluotas prancūziškai ir skelbia apie Dievo suteiktą teisę valdyti

Štai kaip skamba britų karališkosios šeimos moto: „Dieu et mon droit“. Išvertus iš prancūzų kalbos tai reiškia „Dievas ir mano teisė“. Tai yra pareiškimas apie iš Dievo gautą teisę valdyti.

Britų karališkajai šeimai priklauso didžiausia pasaulyje Didžiojoje Britanijoje išleistų pašto ženklų kolekcija

Nuo 1864 metų britų karališkajai šeima priklauso viena gausiausių pasaulyje pašto ženklų kolekcijų. Vienas jos egzempliorius – 1 450 svarų sterlingų karaliui Jurgiui V kitados kainavęs pašto ženklas.

Britų karališkajai šeima priklausančio turto vertė – 78 mlrd. eurų

Saudo Arabijos karališkajai šeima priklausantis turtas vertinamas 1,3 trln. eurų, taigi, ši šeima yra maždaug 16 kartų turtingesnė už britų karališkąją šeimą, turinčią 78 mlrd. eurų vertės turtą.

Karalienei mirus, ministrui pirmininkui bus pranešta: „Londono tiltas sugriuvo“

Kai tik karalienė Elžbieta II paliks šį pasaulį, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas saugia telefono linija bus informuotas, kad Londono tiltas sugriuvo. Taip bus duotas startas Londono tilto operacijai – išsamiai aprašytai procedūrai, kurią teks vykdyti kelias dienas ar net savaites po monarchės mirties.

Princas Phillipas yra vyriausias ir ilgiausiai karališkojo asmens sutuoktinio pareigas einantis asmuo per visą Didžiosios Britanijos istoriją

Karalienės Elžbietos II sutuoktiniui princui Philipui dabar – 99-eri. Tokio garbaus amžiaus nebuvo sulaukęs nė vienas vyriškos lyties britų karališkosios šeimos narys. Princas Philipas yra Graikijos ir Danijos karališkųjų šeimų palikuonis. 2017-aisiai jis nusišalino nuo karališkųjų pareigų. Nuo 1952 metų jis yra sudalyvavęs 22 219-oje susitikimų.

Britų karališkoji šeima atsisakė palikti Londoną per operaciją „The Blitz“

Britų karališkoji šeima atsisakė bėgti iš Londono per vokiečių surengtą bombardavimo operaciją „The Blitz“. Jie nutarė prakęsti siaubingą metą ir palaikyti eilinius žmones kriziniu laikotarpiu. Bakingamo rūmai patyrė tiesioginių smūgių, bet karališkoji šeima užsitarnavo pagarbą visos šalies akyse.

Per maratoną tenka įveikti 42 km 195 m nuotolį, ir taip yra dėl britų karališkosios šeimos

Nustatant nuotolį, kurį tenka įveikti bėgant maratoną, įtakos turėjo britų karališkoji šeima. Per 1908 metų Londono olimpiadą bėgti sportininkai pradėjo nuo Vindzoro pilies. Taip buvo pasielgta jaunojo karališkosios šeimos nario garbei. Bet norint pasiekti „White City“ stadioną teko įveikti papildomus 352 metrus.

Karališkoji šeima pasivadino Windsorais, nes šis vardas skamba labiau britiškai

Prieš tapdama Windsorų dinastija britų karališkoji šeima vadinosi Saxe-Coburg-Gothos dinastija. Giminės vardas buvo pakeistas tokiu, kuris skamba labiau britiškai, po to, kai Pirmasis pasaulinis karas padidino Jungtinės Karalystės kontingento priešiškumą viskam, kas vokiška.

Skrisdamas su vaikais tuo pačiu lėktuvu princas Williamas laužo neoficialias taisykles

Skraidydamas su vaikais vienu lėktuvu princas Williamas pažeidinėja nerašytas protokolo taisykles. Jo vaikai yra tiesiogiai iš jo sostą paveldėsiantys asmenys, todėl saugumo sumetimais turėtų skristi atskiru lėktuvu, kad įvykus nelaimei nežūtų visi kartu.

Didžiosios Britanijos karalienių vyrai netampa karaliais

Į britų karališkąją šeimą įsilieję vyrai negali tapti karaliais: daugių daugiausia jie turi galimybę tapti karalienių vyrais. Tačiau už britų karališkosios šeimos narių ištekėjusios moterys karalienėmis tikrai tampa.

Elžbieta II oficialiai yra 16-os šalių karalienė

Britų monarchė Elžbieta II yra oficiali 16 šalių, įskaitant Kanadą, Australiją, Jamaiką, Papua Naująją Gvinėją ir Bahamas, karalienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)