JAV apkaltino Rusiją išbandžius priešpalydovinį ginklą - taip galima ir sunaikinti kitų palydovus  ()

Ketvirtadienį Vašingtonas paviešino Maskvai skirtus labai rimtus kaltinimus: tvirtinama, kad karinės paskirties Rusijos palydovas iš pradžių buvo sąmoningai nukreiptas atsidurti visai šalia JAV palydovo, o vėliau tuo pačiu palydovu buvo išbandytas priešpalydovinis ginklas, rašo įvairūs JAV žiniasklaidos šaltiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Defensenews.com nurodo, kad bandymas įvyko liepos 15 dieną. Pagal oficialų JAV Kosmoso pajėgų (US Space Command arba SPACECOM) pranešimą, Rusijos žvalgybinis palydovas „Cosmos 2534“, būdamas netoli kito Rusijos palydovo, į kosmoso erdvę išleido kitą objektą – tokie veiksmai neatitinka oficialiai nurodomų šio palydovo galimybių. JAV atstovai jau anksčiau buvo prognozavę, kad panašis iš palydovo išmetamas objektas galėtų būti panaudotas kaip dideliu greičiu judantis užtaisas, gebantis naikinti kitus palydovus.

„Rusijos palydovų sistema, panaudota vykdant šį orbitinio ginklo bandymą, yra ta pati palydovinė sistema, dėl kurios anksčiau šiemet jau buvo kilęs susirūpinimas, kuomet šis palydovas buvo nukreiptas taip, kad atsidurtų greta JAV vyriausybinio palydovo. Tai yra dar vienas įrodymas, kad Rusija nesiliauja kurti ir bandyti kosminių kovinių sistemų, kas atitinka Rusijos viešąją karinę doktriną – panaudoti ginklus, kurie keltų grėsmę JAV ir sąjungininkų kosminei įrangai“, – aiškino SPACECOM vadovas, generolas Johnas Raymondas.

Šis nedestruktyvus bandymas yra panašus į ankstesnius Rusijos vykdytus bandymus, kuomet Rusijos palydovai į kosmosą iš palydovo į orbitą išmesdavo mažesnius objektus. Žinomiausias ir geriausia aprašytas atvejis nutiko 2017 metais, kai Rusijos žvalgybinis palydovas „Cosmos 2519“ išleido sub-palydovą, pavadintą „Cosmos 2521“.

„O vėliau nutiko labiausiai nerimą kelianti dalis. Sub-palydovas į kosmosą dideliu santykiniu 250 km/h greičiu išmetė dar vieną objektą – „Cosmos 2523“. Nenoriu pernelyg tiksliai rodyti apie ką eina kalba, bet „Cosmos 2521“ pademonstravo gebėjimą atsidurti tokioje pozicijoje prie kito palydovo, kad galėtų į jį paleisti užtaisą“, – dar 2020 m. balandį aiškino JAV Tarptautinio saugumo ir nusiginklavimo tarnybos sekretoriaus padėjėjas Chrisas Fordas.

Šis Rusijos palydovų gebėjimas šaudyti kosmose jau kurį laiką kelia nerimą įvairiems pareigūnams, kurių užduotis – užtikrinti JAV saugumą. Ypač greta jo įvertinus Rusijos palydovų gebėjimą prisigretinti prie JAV palydovų, kaip kad nutiko 2019 m. lapkritį ir gruodį, kai Rusijos palydovai „Cosmos 2542“ ir „Cosmos 2543“ (o pastarasis kaip tik ir atliko liepos 15 d. pavojingąjį „šaudymo“ bandymą) manevravo greta amerikiečių palydovų.

Apie tokius galimai priešpalydovinę funkciją atliekančius kosminius aparatus pirmą kartą tarptautiniu lygiu prabilta 2018 m., Jungtinių Tautų Nusiginklavimo konferencijoje. JAV Valstybės departamentas šioje konferencijoje pažymėjo, jog palydovams būdingos kosminio ginklo charakteristikos, o Rusijos elgesys šiuo atveju yra hipokritiškas ir keliantis susirūpinimą.

Be to, šių metų balandžio 15 d. Rusija išbandė ir „tiesioginio pakilimo priešpalydovinės raketos“ bandymą.

Yra žinoma, kad savo kosminius palydovus „sukarino“ ir Kinija. Amerikiečiai kol kas atvirai apie savo palydovų naikinamuosius gebėjimus neskelbia, tačiau iš oficialios retorikos galima susidaryti įspūdį, jog palydovus naikinančių priemonių amerikiečiai arba jau turi, arba jas kuria.

Birželio 17 JAV Kosmoso politikos gynybos reikalams darbo grupės vadovo padėjėjas Stephenas Kitay žurnalistams sakė, kad „Kinija ir Rusija veponizavo kosmosą ir pavertė jį kovos domenu“.

Tuo tarpu SPACECOM vadovas J.Raymondas nurodė, kad „JAV, koordinuodamos veiksmus su sąjungininkais, yra pasirengę atgrasyti potencialius priešus ir apginti savo valstybę, sąjungininkus ir gyvybiškai svarbius JAV interesus nuo priešiškų veiksmų kosmose“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai ()