Mokslininkai atrado netikėtą slaptą ingredientą - naujoji medžiaga padės apsaugoti palydovus ir astronautus nuo žalingos spinduliuotės  ()

Viena didžiausių problemų, su kuria susiduria ir autonominiai erdvėlaiviai, ir į kosmosą keliaujantys žmonės, yra spinduliuotė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar tai būtų energingi jonizuojantys fotonai, ar didelės energijos elektringos dalelės, vadinamos kosminiais spinduliais – visa tai kenkia ir žmonių sveikatai, ir elektroniniams prietaisams. Įprastai nuo spinduliuotės saugomasi naudojant įvairius skydus, kurie dažniausiai yra labai sunkūs - o tai didina skrydžių kainą ir trukdo iškelti į kosmosą didelius kiekius naudingo krovinio. 

Dabar grupė inžinierių teigia sukūrusi naują, žymiai lengvesnę, apsaugos nuo spinduliuotės sistemą, kurios slaptas ingredientas yra rūdys.

Tyrėjai išbandė įvairių metalų oksidus – kitaip tariant, rūdis – kaip priedus prie akrilinių dažų, dažnai naudojamų apsaugai nuo spinduliuotės. Paaiškėjo, kad rūdys, ypač gadolinio oksidas, puikiai sugeria energingą spinduliuotę. Naudojant tokius dažus, pasiekti norimą apsaugos lygį galima naudojant bent 30 proc. mažesnę apsauginių medžiagų masę, arba su ta pačia mase pagerinti apsaugą bent 30 proc.

Maža to, gadolinio oksidas, kaip ir kiti metalų oksidai, yra gerokai pigesnis, nei įprastai skydams naudojamos medžiagos - tokios, kaip aliuminis. Šis atradimas turėtų padėti ir apsaugant komercinius ar karinius palydovus, ir padedant apsaugoti astronautus kosminių kelionių metu.

Tyrimo rezultatai publikuojami "Radiation Physics and Chemistry".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()