Ar jums svaigsta galva, kai atsistojate? Mokslininkai jums turi blogų žinių  ()

Kartais staiga atsistojus jums gali apsisukti galva. Taip nutinka dėl staiga pasikeitusio kraujo spaudimo ir dažniausiai tai nėra kokios sudėtingos ligos pranašas. Tačiau jei jums taip nutinka nuolat, mokslininkai jums turi blogų žinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ortostatinė hipotenzija - štai kaip vadinamas šis fenomenas. Stojantis ar, kiek rečiau, sėdantis, kraujo spaudimas staiga nukrenta ir žmogui ima svaigti galva. Kai kurie žmonės tai patiria ne iš karto - kraujo spaudimas krenta kelias minutes ir svaigulys aplanko maždaug po 3 minučių.

Mokslininkai į naują tyrimą įtraukė 2131 žmogų, kurių vidutinis amžius buvo 73. Nei vienas tyrimo dalyvis tyrimo pradžioje nesirgo senatvine demencija. Mokslininkai matavo jų kraujo spaudimą - duomenys buvo renkami tyrimo pradžioje, tuomet po vienerių, trejų ir penkerių metų. 15 % dalyvių kentėjo nuo ortostatinės hipotenzijos - 9 % nukrisdavo sistolinis, o 6 % - diastolinis kraujo spaudimas.

12 metų mokslininkai vertino tyrimo dalyvių kognityvinius gebėjimus. 462 dalyviai (22 %) per tyrimo laikotarpį išgirdo demencijos diagnozę. Tai, beje, yra visiškai normalu, turint omenyje senyvą dalyvių amžių.

Mokslininkai nustatė, kad tie žmonės, kurie reguliariai patirdavo sistolinę ortostatinę hipotenziją susidūrė su 37 % didesne demencijos rizika. Be to, kuo daugiau nukrisdavo šių žmonių sistolinis kraujo spaudimas, tuo su didesne demencijos rizika jie susidurdavo. Tuo tarpu ryšio tarp demencijos rizikos ir diastolinės ortostatinės hipotenzijos mokslininkai nesurado.

Šis tyrimas neatskleidžia priežastinio ryšio. Tačiau mokslininkai mano, kad staigus sistolinio kraujo spaudimo kritimas prisideda prie smegenų pažeidimų. Jei tai bus patvirtinta tolimesniais tyrimais, ortostatinė hipotenzija bus įtraukta į demencijos rizikos veiksnių sąrašą. Galbūt tai paskatins mokslininkus ir gydytojus rimčiau žiūrėti į šį fenomeną ir jį gydyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(5)
(30)

Komentarai ()

Susijusios žymos: