Valgomasis briedžiukas - keistas grybas, kurio labai geidžia restoranai  (1)

Valgomieji briedžiukai (Morchella esculenta) - tokį gražų vardą nešioja šie keistai atrodantys grybai, šiek tiek panašūs į nevalgomus bobausius. Vienas jų kilogramas gali kainuoti net tris šimtus dolerių, priklausomai nuo sezono ir dar kelių faktorių. Kodėl jie tokie brangūs? Ir kodėl restoranai jų taip geidžia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valgomieji briedžiukai auga įvairiuose miškuose ir net senuose soduose. Jie labiausiai mėgsta brandų, nejudintą dirvožemį. Briedžiukai retai buvo pavieniai - įprastai šie grybai auga grupėmis. Jie aptinkami didelėje Europos dalyje, Šiaurės Amerikoje ir Kinijoje. Kilogramo kaina, priklausomai nuo grybų kokybės, svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų dolerių. Ir restoranai noriai juos perka.

Valgomųjų briedžiukų vaisiakūniai yra ne tik skanūs, bet ir labai kvapnūs. Be to, dėl bičių korį primenančios tekstūros, šie grybai taip pat labai gražiai atrodo ir lėkštėje. Valgomųjų briedžiukų vaisiakūniai yra tuščiaviduriai, todėl lengvai gali būti įdaryti. Šie grybai turi toksinų, tačiau jie yra lengvai pašalinami maisto gamybos metu.

Tačiau valgomųjų briedžiukų kaina yra tokia aukšta ne tik dėl paklausos - ir pasiūla yra nedidelė. Šie grybai auga tik balandžio-gegužės mėnesiais. Be to, panašu, kad jie nemėgsta žmonių - valgomieji briedžiukai dažniau auga tuose miškuose, kuriuose dirvožemio nejudina žmonių technika. Ir juos sunku užauginti grybų fermose.

Valgomieji briedžiukai jau seniai yra žinomi dėl savo skonio, išvaizdos ir tekstūros, todėl daug kas norėjo juos auginti namuose. 1901 metais pranešta apie pirmą sėkmingą nelaisvėje užaugintą valgomąjį briedžiuką - grybo kultūros gėlių vazonuose gyveno net 9 metus, kol pasirodė pirmieji vaisiakūniai. Dabar tai daroma sėkmingiau, tačiau niekas nesitiki, kad greitu metu valgomieji briedžiukai bus auginami masiškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (1)