Dahala Khagrabari - Indijos žemė Bangladešo kaime, kuris buvo Indijos žemėje Bangladeše  ()

Dahala Khagrabari - tai maždaug 7000 kvadratinių metrų plotas, kuriame niekas negyvena. Tai - žemės ūkio paskirties sklypai. Niekas apie Dahala Khagrabari net nebūtų buvę girdėję, jei ne keista šios žemės padėtis - ji priklausė Indijai, nors buvo Bangladešo kaime, kuris buvo Indijos žemėse, kurios buvo Bangladeše. Kas ir kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasikartokime dar kartą, kad būtų aiškiau. Bangladešo teritorijoje buvo Indijos eksklavas, kuriame buvo Bangladešo eksklavas, kuriame buvo Dahala Khagrabari, priklausanti Indijai. Kad painumo būtų dar daugiau, paminėsime, kad Dahala Khagrabari priklausė Bangladešo ūkininkui, kuris šią žemę naudojo pagal paskirtį - čia ūkininkavo.

Dahala Khagrabari plotas buvo tik apie 7000 kvadratinių metrų, tačiau tai nebuvo mažiausias Indijos eksklavas Bangladeše. Šis titulas priklausė Panisalai, kurios plotas buvo septynis kartus mažesnis. Tų eksklavų buvo labai daug. Indijoje buvo 71 Bangladešo eksklavas, Bangladeše - net 102 Indijos žemės. Ne vienas iš tų eksklavų turėjo ir antro lygio eksklavą. Štai, pažvelkite, kaip atrodė siena tarp šių valstybių.

Iš kur tiek eksklavų? Na, legenda byloja, kad prieš kelis šimtus metų tos žemės buvo naudojamos kaip prizai kortų žaidimuose tarp vietinių valdovų. Iš tikrųjų, tie eksklavai susiformavo 1713 metais pasirašius taikos sutartį. Karas vyko labai sporadiškai ir besivaržančioms pajėgoms pavyko užimti daug nedidelių salų svetimoje šalyje. Sutartis tas žemes įteisino ir taip net tris šimtus metų Bangladešas buvo tarsi aptaškytas Indijos, o Indija - Bangladešo žemėmis.

Turbūt net nereikia sakyti, kad tokia valstybių siena nepatiko nei vienai šaliai. Visi tie eksklavai buvo administracinis košmaras. Taigi, 1974 metais pasirašyta sutartis, pagal kurią valstybės turėjo apsikeisti tomis nepatogiomis žemėmis. Tas apsikeitimas įvyko 2015 metais.

Bangladešas taip gavo beveik 7 tūkstančius, Indija - beveik 3 tūkstančius hektarų. Vietiniai gyventojai galėjo pasirinkti, kurios šalies pilietybės nori. Tiesa, tie, kurie gyveno Bangladeše, bet norėjo Indijos pilietybės, turėjo palikti šalį. Dabar Indijoje tėra vienas Bangladešo eksklavas ir siena yra kur kas tvarkingesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()