Pavydas pražudo draugystę? Mokslininkai teigia, kad kartais jis draugus išlaiko kartu  ()

Pavydas niekam nėra malonus dalykas. Tačiau kartu jis yra ir labai dažnas. Kai jūsų geriausias paauglystės draugas susirado merginą tikriausiai truputį ėmėte pavydėti, nes jis daugiau laiko skirdavo jai. Ir mokslininkai iš JAV teigia, kad galbūt dėl to vis dar esate draugai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai tenka išsiskirti su geru draugu, aplanko liūdesys. Kartais - pyktis. Tačiau jei tas išsiskyrimas yra sukeliamas kito žmogaus, kuris tiesiog užima per daug jūsų draugo laiko, gali aplankyti pavydo jausmas. Mokslininkai JAV atliko tyrimą ir nustatė, kad pavydas draugystėje yra stipriausias tada, kai atsiranda dar vienas žmogus, galintis užimti jūsų vietą.

Tai yra, pavydas kyla ir tada, kai draugas ar draugė susiranda romantinį partnerį. Tačiau pavydo jausmas yra kur kas stipresnis, kai šalia draugo imi sukiotis žmogus, galintis tapti juo naujuoju geriausiu draugu. Niekas nenori būti pakeistas. Ir tai tikriausiai yra vienas iš nemaloniausių išsiskyrimų, kuomet geri draugai nutolsta vienas nuo kito, nes vienus draugus pakeičia kiti.

Tačiau mokslininkai teigia, kad draugystę gali išsaugoti tas keistas jausmas - pavydas. Mat jis nėra būdingas tik žmonėms, o tai reiškia, kad jis gali turėti evoliucinę socialinę funkciją. Savo draugų dėmesio pavydi ir kiti primatai, ir net arkliai. Tai pastebima dėl elgesio, kuris yra vadinamas draugo saugojimu - žmogus (arba gyvūnas) pakeičia savo elgesį taip, kad pasirodytų nepakeičiamas savo draugui ir nemalonus pavojų grupės vientisumui keliančiam asmeniui.

Mokslininkai teigia, kad jų tyrimas parodė, kad šis elgesys kartais suveikia. Tolstantys draugai perskaito šį signalą, jį supranta ir vėl suartėja. Taip išsaugomas socialinio rato vientisumas, kuris, evoliuciniu požiūriu, padeda užtikrinti jo narių saugumą ir išgyvenimo galimybes.

Niekas nenori būti atstumtuoju. Tačiau komunikacija ir gebėjimas į viską pažiūrėti iš šalies tikrai padeda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()