Ateityje turbinų mentės nebus baltos? Vieną iš trijų gali tekti dažyti juodai  (1)

JAV Prezidentas Donaldas Trumpas nėra didelis vėjo energetikos mėgėjas. Tiksliau - jam nepatinka, kad vėjo jėgainės yra laikomos kažkokiu šventu išsigelbėjimu. Erzindamas jų šalininkus 2019 metais jis sakė „Norite pamatyti paukščių kapines? Eikite prie vėjo malūnų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto po to jis pradėjo labai abstrakčiai kalbėti apie oro taršą, už kurią atsakingos tų vėjo jėgainių gamyba. Be jokių skaičių kalbėjęs JAV Prezidentas greičiausiai turėjo omenyje kompozitus - plastikus, kurių gamyba iš tikrųjų nėra labai švari. Kita vertus, žmonėms reikia elektros, o kitokių elektrinių statyba irgi nebūna be dūmų.

Tačiau pirmasis Trumpo kirtis vėjo jėgainėms buvo tikslus. Vėjo jėgainės pražudo tūkstančius paukščių, nors niekas tiksliai ir negali pasakyti, kiek. 2014 metais atliktas tyrimas prognozavo, kad 2020 metais Jungtinėje Karalystėje per metus nuo vėjo jėgainių menčių žus 9,6-106 tūkstančiai paukščių. Labai jau netiksli prognozė, bet vėjo turbinos iš tikrųjų pražudo nemažai paukščių.

Kodėl? Na, paukščiai tiesiog neįvertina tokio judesio. Kaip per kelią bėgančios stirnos nesupranta, kad automobiliai gali būti tokie greiti (kas gamtoje yra toks greitas?), taip ir paukščiai nesupranta, kodėl tie keisti balti medžiai turi tokias skaudžiai besisukančias šakas. Tai, kad turbinų mentės yra baltos, beje, yra viena iš problemų. Tokia spalva pasirenkama, kad vėjo jėgainės gražiau susilietų su dangumi ir nebūtų toks skaudulys akims. Tačiau paukščiams judančios turbinų mentės tampa sunkiai pastebimos.

 

Išeičių ieškoma jau kurį laiką. Garsiniai signalai nepadeda. Paukščių mokymų niekas nevykdė, bet tikriausiai į juos nesusirinktų tikslinė auditorija. Tačiau Norvegijos mokslininkai surado išeitį - tereikia vieną turbinos mentę nudažyti juodai.

Smolos vėjo jėgainių parke įvykdytas tyrimas parodė, kad nudažius vieną turbinos mentę juodai, paukščių žūčių toje vietoje sumažėja net 70 %. Paukščių kūnų mokslininkai ieškojo su apmokytais šunimis. Viena nudažyta mentė padeda paukščiams geriau įvertinti turbinos sukimąsi ir jie jos vengia.

 

Įdomu ir tai, kad dažyti tenka tik vieną mentę. Jei būtų nudažytos visos trys, mokslininkų manymu, poveikis nebūtų toks efektyvus. Tai yra gana pigus ir greitas būdas sumažinti paukščių žūčių skaičių vėjo jėgainių parkuose.

Tiesa, šis tyrimas parodė, kad problema nėra tokia jau didelė. Mokslininkai žuvusius paukščius skaičiavo nuo 2006 iki 2016 metų. 68 jėgaines turinčiame parke surasti 464 žuvusių paukščių kūnai. Net jei įsivaizduotume, kad mokslininkai aptiko tik pusę žuvusių paukščių, šis rodiklis dešimčiai metų nėra toks jau šiurpus.

Trumpas nėra vienintelis prezidentas kalbėjęs apie vėjo jėgainių žalą paukščiams. Apie tai kalbėjo ir Vladimiras Putinas, kuris ragino pagalvoti apie laukinę gamtą ir neskubėti statyti didelių vėjo jėgainių parkų

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (1)