Sibire atsivėrė milžiniška skylė - jau septyniolikta tokia (Video)  ()

Jamalo pusiasalyje pastebėta didžiulis maždaug 50 metrų skersmens krateris. Sibiro tundroje tai - jau 17 toks darinys. Ir mokslininkai perspėja - jų bus gerokai daugiau.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-09-02 Sibire atsivėrė milžiniška skylė - jau septyniolikta tokia (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - ypatinga karstinė įgriuva, kokių Sibire surandama nuo 2014 metų. Dabar jų suskaičiuojama 17, tačiau tikslus jų skaičius nėra žinomas. Šią žurnalistai pastebėjo žvalgydamiesi sraigtasparniu. Ir mokslininkai perspėja, kad jų tikrai bus daugiau.

Tokios karstinės įgriuvos formuojasi dėl nykstančio amžinojo įšalo. Amžinasis įšalas savo lediniais gniaužtais laikė nemažai dujų burbulų. Dabar kai jis tirpsta, tie burbulai artėja prie paviršiaus. Šiuo atveju tai - metanas. Iš pradžių žemės paviršius ima pūstis - kartais tai netgi galima pastebėti plika akimi. O tada dujos suranda kelių paviršių ir susiformuoja didelės įgriuvos.

 

Ir tai iš tikrųjų baugina. Visų pirma, metanas yra daug stipresnės šiltnamio efektą skatinančios dujos nei anglies dvideginis. Antra, susiformavusios įgriuvos ir šiaip tirpstantis įšalas griauna grunto stabilumą. Sibire jau griūva įvairūs pastatai. Sibire birželį išsiliejo 20 tūkstančių tonų dyzelino ir manoma, kad tai nutiko dėl nestabilaus grunto, ant kurio stovėjo saugykla. Jis buvo stabilus, tačiau tirpstanti žemė jau nebenori laikyti rusiškų pastatų.

 

Ir bus tik blogiau. Birželio 20 dieną Verchojansko mieste, esančiame už Poliarinio rato, užfiksuota rekordinė +38 °C temperatūra. Amžinasis įšalas nebėra toks jau amžinas ir įgriuvų bus vis daugiau. Jos gali pasiglemžti pastatus, bet gali nukentėti ir infrastruktūra - naftotiekiai ir dujotiekiai.

Mokslininkai dar aiškinasi, kas vyksta, tačiau nesitikima surasti sprendimą. Jo tiesiog nėra. Žemė šyla ir buvęs kietas dirvožemis raugėja dujomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(4)
(56)

Komentarai ()