Mėgstamiausia miestiečių pramoga kelia didžiausią riziką užsikrėsti COVID-19  ()

Naujas tyrimas rodo, kad paprasčiausias valgymas restorane su kitais žmonėmis gali kelti didesnę riziką pasigauti COVID-19, nei važiavimas viešuoju transportu ar apsilankymas kirpykloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) išvadose pabrėžiama tokios veiklos rizika – kai žmonės ne visada gali dėvėti kaukę ir praktikuoti socialinį atsiribojimą – pavyzdžiui, valgant ir geriant restorane.

Tyrimo metu mokslininkai išanalizavo informaciją 314 suaugusių amerikiečių, kuriems buvo atliktas COVID-19 tyrimas. Visiems dalyviams buvo pasireiškę keli simptomai, dėl kurių jie turėjo atlikti koronaviruso testą. Maždaug pusė dalyvių gavo teigiamą testą, kita pusė – neigiamą.

Dalyviai buvo apklausti apie veiklas, kuriomis užsiėmė per paskutines 14 dienų iki simptomų pasireiškimo – įskaitant apsilankymą parduotuvėse, sporto salėse, biuruose, kirpyklose, baruose ar kavinėse, bažnyčiose, naudojimąsi viešuoju transportu ar valgymą restoranuose.

 

Apibendrinant, žmonės, kurių COVID-19 testas buvo teigiamas, per 14 dienų prieš susirgimą dukart dažniau deklaravo valgymą restorane – nei žmonės, kurių testas buvo neigiamas. O kai tyrėjai atmetė žmones, turėjusius žinomą kontaktą su užsikrėtusiais COVID-19, jie nustatė, kad teigiamą testo atsakymą gavę žmonės beveik tris kartus dažniau deklaravo valgymą restorane ir beveik keturis kartus dažniau – ėjimą į barą ar kavinę – nei tie, kurių testas buvo neigiamas.

Jokios kitos veiklos tyrime nebuvo susietos su padidinta COVID-19 rizika.

Autoriai pažymi, kad vienas jų tyrimo trūkumas yra tas, kad nebuvo išskirta, ar valgoma buvo lauke, ar viduje.

 

„Veiklos, kai sunku laikytis kaukių dėvėjimo ir socialinio atsiribojimo – įskaitant apsilankymą vietose, kuriose siūloma valgyti ir gerti neišsinešant maisto – gali būti svarbiais SARS-CoV-2 infekcijos rizikos veiksniais“, – daro išvadą autoriai.

CDC rekomenduoja kelis būdus, kaip sumažinti pavojų užsikrėsti COVID-19 valgant restoranuose – įskaitant kuo dažnesnį kaukės dėvėjimą kai nevalgote, taip pat dviejų metrų atstumo išlaikymą nuo žmonių, su kuriais negyvenate. Jei įmanoma, rekomenduojama sėdėti lauke – ir iš anksto išsiaiškinti, ar visi restorano darbuotojai darbe nešioja kaukes.

Parengta pagal „Live science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: