Buvimas kosmose - kūną transformuoja labai stipriai: o kaip gi su smegenimis? Naujas tyrimas atskleidžia, kas gi dedasi su jomis  ()

Buvimas kosmose įvairiai atsiliepia žmogaus organizmui. Prastėjantis regėjimas, kraujotakos sutrikimai, raumenų silpimas… atrodytų, vien problemos. Ar problemų kyla ir smegenims? Panašu, kad nelabai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame darbe pristatyti vienuolikos rusų kosmonautų smegenų tyrimai, rodantys, kad smegenų pokyčiai neatrodo neigiami.

Kosmonautai (visi vyrai) buvo nuskenuoti magnetinio rezonanso prietaisu prieš kelionę į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), grįžus iš jos – vidutiniškai po šešių mėnesių – ir dar po septynių mėnesių.

 

Pagrindinis pastebėtas pokytis – smegenys mikrogravitacijos sąlygomis ėmė plūduriuoti kaukolėje, todėl šiek tiek persiskirstė, taip pat truputį pasikeitė ir smegenų dalių išsidėstymas.Pastebėtos naujos jungtys, rodančios, kad kosmonautai įgijo naujų motorinių bei balansavimo įgūdžių.

Po septynių mėnesių pokyčiai pranyko ir smegenys atrodė praktiškai taip pat, kaip ir prieš skrydį. Nei iškart grįžus iš TKS, nei vėliau nepastebėta jokių degeneratyvių smegenų pokyčių, kitaip tariant, smegenys šiek tiek pasikeitė, bet nesuprastėjo.

 

Taip pat tyrimo metu patvirtinta, jog regėjimo problemos kyla dėl skysčių kaupimosi už akies, nes tai sukelia papildomą slėgį į akies obuolį.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science Advances.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()