Jerimoto kalno aukštis siekia tik 247 metrus, tačiau keliautojai ilgą laiką jo viršūnę laikė nepasiekiama  ()

Jerimoto kalnas - aukščiausias kalnas Rod Ailando valstijoje JAV. Jo aukštis - vos 247 metrai. Ir įkopti į jį visai lengva. Tik keliautojai, kurie savo istorijose kolekcionavo visų valstijų viršukalnių nuotraukas, ilgą laiką į Jerimotą įkopti negalėjo. Ir visai ne dėl gamtinių priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Himalajuose iki šiol yra viršukalnių, į kurias niekada nebuvo įkopta. Tokių rastume ir kituose kalnų masyvuose. Į jas patekti gali būti sudėtinga dėl gamtinių priežasčių, nesvetingo reljefo, vietinių įstatymų, karinių teritorijų, teritorinių ginčų ir visos eilės kitų priežasčių. Tačiau Jerimoto kalnas keliautojų legenda tapo tikrai ne dėl to.

Kalno viršūnė dar 1911 metais buvo padovanota Brauno universitetui. Toliau nuo miesto šviesų esantis taškas puikiai tiko žvaigždžių stebėjimui. Observatorija čia nebuvo pastatyta - mokslininkai tiesiog atsinešdavo savo teleskopus. Visas kalnas yra apaugęs pušimis, tačiau turi ir nemažai plikos uolos plotų. Dėl savo padėties Jerimoto kalnas lankytojams yra pasiekiamas tik iš vienos pusės, tačiau žygis link viršūnės yra visai trumpas, nes visai šalia jos yra kelias.

 

JAV egzistuoja žygių entuziastų, kurie stengiasi įlipti į kiekvienos valstijos aukščiausią kalną. Kai kuriose valstijoje tai padaryti itin sunku - į Aliaskos, Kalifornijos, Kolorado ir Vašingtono viršūnes įkopsi tik gerai pasiruošęs ir turėdamas alpinizmo patirties. Tačiau kitur tos viršūnės žygeiviams yra pasiekiamos. Jerimoto kalnas yra itin draugiškas - nuo automobilio reikės nueiti tik 480 metrų.

Taigi, atrodo, nėra jokios priežasties, kodėl Jerimoto kalnas būtų sunkiai pasiekiamas valstijų viršūnių kolekcionieriams, tiesa? Na, taip, tačiau link tos viršūnės veda tik vienas takas ir jis kadaise ėjo per privačią teritoriją.

Ant Jerimoto kalno gyvenęs Henryis Richardsonas išgarsėjo kaip nuoširdžiai keliautojų nekenčiantis senukas. Į keliautojų vadovus jis buvo įtrauktas kaip Jerimoto kalno pamišėlis. Visą per savo žemę einantį taką jis buvo pažymėjęs kaip privačią teritoriją, o užklydusius keliautojus išvaikydavo labai agresyviai. Situacija buvo tokia rimta, kad kai kurie keliautojai skundėsi, jog susidūrimo su Richardsonu metu išsigando dėl savo gyvybės.

 

Situaciją išsprendė tik Richardsono sūnus, kuris sutarė su tėvu praleisti keliautojus bent keturis kartus per metus. Richardsonui mirus takas tapo laisvu, o žemė galiausiai atiteko valstijai. Savo plotą 2014 metais pardavė ir Brauno universitetas, nors pasiliko teisę kada nors ant Jerimoto kalno pastatyti observatoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(10)
(4)

Komentarai ()