SARS-CoV-2 virusas įsiskverbė ir į mūsų sapnus? Dirbtinis intelektas atskleidė keistą pandemijos efektą  ()

Jau kurį laiką COVID-19 pandemija ir jos kontrolės priemonės reguliuoja mūsų gyvenimus. Tačiau panašu, kad nauja pasaulio realybė nepaleidžia mūsų net tada, kai miegame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Helsinkio universiteto mokslininkai surinko 4000 žmonių miego duomenis. Dar 800 žmonių papasakojo apie savo sapnus. Informacija buvo renkama šešias savaites per Suomijoje įvestą karantiną. Mokslininkai suvedė sapnų duomenis į dirbtinio intelekto (DI) algoritmą, kuris ieškojo dažniausiai pasitaikančių sapnų bruožų.

DI išskyrė 33 dažniausias sapnų temas -  20 iš jų buvo labai negatyvios. 55 % tų blogų sapnų (košmarų) buvo susiję su pandemija. Žmonės sapnavo apie sunkumus laikantis nustatytų reikalavimų (socialinės distancijos, asmeninių apsaugos priemonių dėvėjimo), dažnas taip pat regėjo apokaliptinį pasaulio vaizdą. Žinoma, tai formavo ne pati liga ar ją sukeliantis virusas, o vienodas informacinis laukas, kuriame dominavo pakankamai neigiami pranešimai.

 

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad karantinas pakeitė žmonių miego įpročius. Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių atskleidė, kad miega ilgiau nei prieš karantiną. Tačiau 10 % žmonių teigė, kad jiems užmigti sunkiau. Košmarus dažniau patyrė 25 % tyrimo dalyvių.

Ir tai iš tikrųjų nestebina. Daugiau nei pusė žmonių atskleidė, kad patiria daugiau streso. Tai yra susiję su baime dėl ateities, kurią kelia ir COVID-19 pandemija, ir artėjanti ekonominė krizė. Ir namie likę vaikai kelia daugiau streso, o ir ne visų žmonių namai yra idealiai pritaikyti darbui.

 

Dabar mes jau susigyvenome su COVID-19 realybe, nors ir nekantraudami laukiame pandemijos pabaigos. Tačiau jei ta pabaiga greitai neateis, yra vienas būdas kaip galite sau padėti - įsigykite augintinį. Jorko universiteto mokslininkai pastebėjo, kad gyvūnus auginantys žmonės lengviau susitvarkė su COVID-19 keliamu stresu. Augintiniai ypač padeda vienišiems žmonėms ir tiems, kuriems labai trūksta aktyvesnių socialinių santykių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()