Saldikliai ar cukrus? Specialistės atsakė, kas geriau  ()

Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Pranešime spaudai specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cukraus paketimas saldikliais

Šiuo metu, kai visi bijo cukraus, maisto technologai vietoj jo į maisto produktus deda saldiklius. Cukraus pakeitimas saldikliais anaiptol nesumažina noro valgyti saldžiai, neretai netgi padidina problemą – suvalgome daugiau saldumynų negu reikia, juk “sveikiau be cukraus”.

Visi rinkoje esantys saldikliai leistini ir sąlyginai saugūs, tačiau ar tikrai ilgalaikėje perspektyvoje vartojant maistą su saldikliais išsaugosime sveikatą, o gal visgi teks cukraus atsiprašyti?!

„Ne cukrus yra blogai – o jo perteklius“ – pabrėžia maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.

Specialistė akcentuoja, kad cukraus pakeitimas saldikliais problemų neišsprendžia. Vaikų maitinime bei sveikatos priežiūros įstaigų maitinime saldikliai yra draudžiami, todėl namuose tai irgi neturėtų būti kasdienybė. O galvojimas, kad maisto produktas su saldikliais yra savaime sveikiau yra klaidingas.

Vaikų maitinimo ir sveikatos priežiūros įstaigų organizavimo apraše pateikta eilė draudžiamų saldiklių: E950 acesulfamas K; E951 aspartamas; E952 ciklamatai; E954 sacharinai; E955 sukralozė; E957 taumatinas; E959 neohesperidinas DC; E960 steviolio glikozidai; E961 neotamas; E962 aspartamo-ecesulfamo druska; E969 advantamas.

 

Sintetinių saldiklių vertinimas prieštaringas, vieną vertus – tai puikus būdas sumažinti pridėtinio cukraus kiekį, kita vertus – tyrimai rodo galimas neigiamas saldiklių vartojimo puses.

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė pažymi, jog „nesaikingai vartoti cukrų, ar rinktis produktus su pridėtiniu cukrumi žinoma nėra sveika, tačiau vartoti gėrimus ar desertus be cukraus, bet su saldikliu, nes neturi ar beveik neturi kalorijų ir cukraus, ir dėl to tokį produktą galima valgyti ar gerti neribotai – irgi neteisinga praktika.

Šiuolaikiniai žmonės bet kokia kaina stengiasi išvengti galvojimo apie maistą, siekiamybė gauti paprastą atsakymą – ko atsisakyti, o ką galima valgyti neribotai. Saldikliai šiuo atveju tokiems žmonėms yra puikus pasirinkimas, nes pateisina tokį jų elgesį.“

Saldiklių reikšmė ir alternatyvos

Atlikti tyrimai, nagrinėję saldiklių poveikį mūsų apetitui, energijos suvartojimui ir kūno svoriui rodo, kad tai gali sumažinti svorio didėjimą, tačiau juos vartodami taip pat apgauname save – jaučiame saldų skonį, tačiau energijos beveik negauname.

 

Kalbant apie vaikų mitybą, gydytoja dietologė akcentuoja tai, jog yra duomenų, kad saldiklių vartojimas gali skatinti ankstyvesnį vaikų brendimą, kai kuriems vaikams neigiamai veikti žarnyno mikrobiotą, o tai turi įtakos nutukimo vystymuisi ir insulino rezistentiškumo padidėjimui. Be viso to, tyrimai taip pat nurodo, jog gausiai vartojant gėrimus su saldikliais, gali padidėti kieto maisto suvartojimas, tačiau saldikliai turi mažesnę įtaką dantų ėduonies atsiradimui.

„Riboti tyrimai ir prieštaringi duomenys tik rodo, jog saldiklių poveikis turi būti tyrinėjamas, ir vienareikšmiškai tikėti jų nauda negalima“ – pataria gydytoja dietologė.

„Neviršijant rekomenduojamų aprobuotų saldiklių normų ir individualiai dėliojant tikslus, saldiklių turintys gėrimai ar maistas, galėtų būti tam tikrą laiką raciono dalimi, formuojant sveikesnius mitybos įpročius. Tačiau jie neturi aklai pakeisti pridėtinio cukraus gėrimuose ar patiekaluose, idant galima būtų tokius gėrimus ar maistą vartoti neribotai“ – pataria gydytoja dietologė.

Vienas pasirinkimų galėtų būti stevija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: